CERPELAI ekor panjang atau nama saintifiknya Herpestes semitorquatus ditemui di Kepulauan Borneo dan Sumatera.
Nama Inggerisnya collared mongoose dan berwarna coklat kemerahan dengan garisan kuning halus di bahagian belakangnya.
Di bahagian bawah kakinya pula berwarna coklat kehitaman.
Cerpelai ini merupakan spesies yang bergantung kepada hutan secara meluas dan tinggal di kawasan tanah pamah serta pergunungan rendah, namun jarang ditemui di kawasan pertanian.
Cerpelai suka tinggal di kawasan yang dipenuhi pokok hutan yang bercampur jenis serta kawasan yang separuh penuh dengan pokok.
Haiwan ini makan haiwan kecil dan biasanya keluar berburu pada waktu malam.



