Trending

Ekonomi berkembang 3.3 peratus adalah petunjuk positif

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUALA LUMPUR: Ekonomi Malaysia yang berkembang sebanyak 3.3 peratus pada suku ketiga 2023 daripada 2.9 peratus pada suku kedua 2023 adalah petunjuk positif, kata Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.

“Saya tidak mahu mengulas banyak perkara yang dijangka pada suku keempat 2023 kerana saya perlu melihat beberapa perkara dan data paling banyak yang diperoleh sekarang adalah untuk bulan Oktober. Justeru, terlalu awal untuk saya mengulas untuk suku keempat.

“Tetapi kami berharap dapat mengekalkan momentum dan jika pertumbuhan suku ke suku ini berterusan, pertumbuhan tahun ke tahun yang lebih baik, sasaran mencapai sekitar sasaran 4.0 peratus perlu diberi perhatian,” katanya pada sidang media pada Program Kepimpinan Digital Eksekutif, di sini.

Rafizi berkata perkara paling penting bagi kerajaan sekarang ialah memastikan momentum itu berterusan kerana terdapat keputusan atau dorongan tertentu berada dalam kawalan kerajaan, contohnya penyampaian projek.

“Perkara yang ada dalam bidang kuasa Kementerian Ekonomi adalah untuk memastikan kerajaan menambah baik penyampaian projek kerana jika anda dapat melihat daripada prestasi sukuk ketiga, walaupun penurunan dalam eksport dan permintaan luar yang lemah, Malaysia dapat mengekalkan pertumbuhan pada 3.3 peratus kerana permintaan domestik yang kukuh.

“Permintaan domestik yang kukuh itu adalah daripada perbelanjaan swasta dan juga daripada perbelanjaan kerajaan,” katanya.

Rafizi berharap untuk melihat penambahbaikan selanjutnya dalam penyampaian projek dan peruntukan yang telah diluluskan dilaksanakan dengan pantas pada kos dan masa yang ditetapkan untuk mengekalkan kecekapan perbelanjaan awam yang akan diterjemahkan kepada pertumbuhan lebih baik pada suku keempat dan tahun depan.

Beliau berkata perspektif lain ialah keseimbangan untuk inflasi kerana penggunaan swasta menjadi sedikit rumit jika ia memberi kesan kepada peningkatan inflasi. – Bernama

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

10 Disember 2023

Berita Terbaru