ARTIKEL

Fuad idam pingat emas di Para Sukma Johor

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

JAGUH powerlifting Sarawak, Mohamad Fuad Alen berazam menghadiahkan pingat emas untuk negeri Sarawak ketika turun beraksi di temasya Para Sukma Johor 2020 yang berlangsung pada 5 hingga 8 hingga 13 Mac 2021.

Mohamad Fuad yang beradu nasib dalam kategori kegemarannya, 59 kilogram menggantikan legenda yang juga pemenang pingat emas Para Sukma Perak 2018, Gustin Ak Jenang yang tidak akan bersama pasukan ekoran lebih umur.

“Sememangnya saya berazam untuk menghadiahkan pingat emas pada temasya itu kelak. “Mungkin sasaran yang dilihat agak mencabar kerana ia merupakan penampilan pertama saya dalam acara ini (powerlifting). “Namun, saya yakin dapat memperolehinya,” katanya.

Menurut Mohamad Fuad, beliau kini fokus dengan latihan bersama rakanrakan yang lain sejak namanya tersenarai dalam pasukan powerlifting bagi menghadapi kejohanan dwitahunan negara itu.

Pengurus Pasukan, Rosmalina Mat Darus memberitahu, Mohamad Fuad Alen pernah mewakili Sarawak tetapi berbeza acara sukan disertainya.

“Dia pernah mewakili Sarawak tetapi berbeza acara disertainya berbanding kejohanan kali ini yang menyaksikannya bersaing dalam acara powerlifting, & quot,” jelas Rosmalina.

Sambil menambah skuad kali ini mempertaruhkan Sembilan atlet lelaki terdiri daripada Ariffin Joeng (49kg), Azlan Mos (54kg), Mohamad Fuad Alen (59kg), Abdul Malik Abdullah (65kg), Bryan Junency Ak Gustin (72kg), Hermandy Rasidi (72kg0, Arrobert Sabai Ak Sambang (80kg), Mohd.

Firdaus Affandi (80kg) dan Nicodemus Manggoi Ak Moses (88kg). Sementara itu, himpunan atlet wanita pula terdiri daripada Nurul Rabiatul Adawiyah Bakri (45kg),Melinda Tiong Zhing Zhing (45kg), Nuramirah Jamaludin (50kg), Fransisca Wells (61kg), Bibiana Ahmad (67kg), Sona Ak Agon (73kg), Rosnani Kassim (73kg) dan Norfariza Mortadza (86kg).

Untuk rekod, skuad powerlifting para Sukma Sarawak berjaya meraih 10 pingat keseluruhan ketika Para Sukma Perak 2018 dengan 7 emas, 1 perak dan 2 gangsa.

BERITA LAIN

Malaysia langkah kanan, tuai dua pingat gangsa

PETALING JAYA: Malaysia memulakan kempen Kejohanan Tenpin Boling Remaja Asia ke-23 dengan langkah positif selepas menuai dua pingat gangsa pada hari pertama saingan yang berlangsung

BERITA TERBARU