ARTIKEL

Google gesa perniagaan M’sia terima pakai program peningkatan kemahiran AI

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUALA LUMPUR: Syarikat perniagaan Malaysia boleh memperoleh faedah daripada potensi besar kecerdasan buatan (AI) dengan mewujudkan program peningkatan kemahiran komprehensif dan mengguna pakai penyelesaian AI generatif termaju, kata Ketua Global Hal Ehwal Kerajaan dan Dasar Awam Google Karan Bhatia.

Dengan berbuat demikian, mereka boleh menjadi peneraju dalam teknologi dan memacu pertumbuhan ekonomi, katanya sambil menambah bahawa yang menjadikan AI generatif berbeza daripada bentuk AI lain yang diperkenalkan sebelum ini ialah ia mesra pengguna, dari segi membantu menyelesaikan masalah harian dalam kehidupan peribadi atau profesional.

Orang ramai boleh menggunakan bahasa harian untuk berinteraksi dengan chatbot AI generatif atau ejen maya bagi membolehkannya menjawab soalan, mencipta kandungan, menghasilkan imej dan meringkaskan dokumen, termasuk perbualan, cerita, video dan muzik.

“Lebih baik lagi, platform AI generatif tunggal boleh menghasilkan penyelesaian untuk berbilang kes penggunaan, dan mewujudkan kesan rangkaian.

“Apabila bilangan pengguna dan aplikasi meningkat, model ini terdedah kepada lebih banyak data dan menjadi semakin tepat dan berguna yang kemudiannya menggalakkan lebih ramai pengguna, dan dengan cara itu, AI mempunyai potensi penuh dalam meningkatkan produktiviti dan inovasi untuk orang ramai dan sektor swasta,” katanya kepada Bernama.

Karan berkata, sebagai gergasi teknologi, Google sedang giat bekerjasama dengan syarikat perniagaan terkemuka di Malaysia mengguna pakai teknologi terkini dalam AI daripada Google Cloud.

Baca lain  Imuniti kelompok kunci ekonomi kembali normal

Sebagai contoh, beliau berkata Maxis Bhd memanfaatkan keupayaan AI generatif gred perusahaan Google Cloud untuk membuka potensi penuh datanya, manakala Gamuda Bhd menerima pendigitalan dan AI generatif untuk memacu inovasi merentas operasinya.

Bank Muamalat Malaysia Bhd, sebaliknya memanfaatkan keupayaan Google Cloud dalam infrastruktur moden, keselamatan, analitik data dan AI generatif untuk meningkatkan kecekapan operasi dan pengalaman pelanggannya.

Google sumbang pembinaan masyarakat digital yang selamat, inklusif

Baru-baru ini, Google mengumumkan inisiatif untuk melengkapkan belia Malaysia dengan kemahiran tersedia masa depan yang bertumpu kepada AI dan meningkatkan penyampaian perkhidmatan awam dengan bantuan alat produktiviti berasaskan awan yang dipacu AI, selaras dengan Kerangka Kerja Ekonomi Malaysia MADANI.

Inisiatif itu melibatkan kerjasama dengan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) untuk meningkatkan kemahiran belia tempatan daripada pelbagai latar belakang dengan menyediakan sehingga 500 biasiswa Sijil Kerjaya Google setiap satu kepada 161 universiti awam, politeknik dan kolej komuniti di Malaysia sehingga akhir 2024.

Inisiatif strategik bersama KPT ini menandakan pengembangan ketara “Gemilang”, iaitu program latihan digital yang dilancarkan oleh Google pada 2022 untuk membantu lebih ramai rakyat Malaysia memperoleh kemahiran digital tanpa kos untuk pekerjaan dalam bidang-bidang teknologi yang mendapat permintaan tinggi.

Karan berkata program peningkatan kemahiran seperti “Gemilang” dan yang ditawarkan oleh Google membawa kepada faedah yang melangkaui tahap pendapatan dan hasil yang lebih tinggi.

Baca lain  Sotong tutok mesin jahit

Apabila teknologi AI mengembangkan keupayaannya, pekerjaan baharu yang berkaitan dengan AI seperti jurutera segera dan saintis penyelidikan AI, akan muncul.

“Kami melihat AI sebagai peluang untuk mencipta pekerjaan-pekerjaan baharu, meningkatkan kualiti pekerjaan dan menjana faedah yang signifikan. Di samping itu, program latihan akan membolehkan organisasi meningkatkan kemahiran terkini untuk membantu meningkatkan produktiviti mereka,” katanya.

Karan menjelaskan organisasi yang menggunakan AI generatif untuk mempercepat, mengautomasikan, menskala dan menambah baik proses perniagaan akan mendapat faedah yang besar.

“Selain itu, apabila kumpulan bakat pekerja berkemahiran tinggi meningkat, syarikat tempatan berada pada kedudukan yang lebih baik untuk berinovasi, membangunkan produk dan perkhidmatan canggih serta meluaskan jangkauan mereka. Ini menyumbang kepada pertumbuhan pekerja dan syarikat secara keseluruhan,” katanya.

Sejak dilancarkan, Gemilang menyediakan 31,000 biasiswa Sijil Kerjaya Google untuk memanfaatkan individu di Malaysia, dengan 80 peratus graduan yang memperoleh sijil itu mendapat hasil kerjaya yang positif, seperti pekerjaan baharu, kenaikan pangkat atau kenaikan gaji dalam tempoh enam bulan selepas tamat pengajian.

Kepentingan program latihan rapatkan jurang bakat digital

Karan menyatakan ekonomi digital Malaysia kini berkembang pesat yang dijangka mencakupi lebih 25 peratus daripada jumlah output ekonomi negara menjelang 2025, dengan potensi mencecah sehingga US$70 bilion (US$1=RM4.738) dalam nilai barangan kasar menjelang 2030.

“Program latihan yang menyasarkan jurang bakat digital adalah penting untuk mencapai potensi ini, memastikan perniagaan daripada semua saiz lengkap dan bersedia untuk menggunakan sepenuhnya peluang-peluang pertumbuhan,” katanya.

Baca lain  Penggunaan minyak masak tidak terkesan

Pada 2022, perniagaan dan isi rumah di Malaysia memperoleh manfaat ekonomi bernilai RM51.5 bilion daripada penggunaan produk dan perkhidmatan yang dikuasakan oleh AI Google.

Karan menyatakan Google menyedari lebih ramai orang ingin mempelajari kemahiran-kemahiran digital baharu dan mendapatkan pekerjaan dalam bidang yang mendapat permintaan tinggi.
“Itulah sebabnya program “Gemilang” kami bertujuan menghasilkan peluang kepada semua rakyat Malaysia untuk menyertainya tanpa sebarang kos,” katanya sambil menambah bahawa Google komited untuk menyokong cita-cita pertumbuhan digital Malaysia.

AI disifatkan sebagai peluang sekali dalam satu generasi untuk menangani beberapa cabaran paling mendesak di dunia, seperti membantu mencapai matlamat iklim, membina pertumbuhan yang mampan, mengekalkan daya saing global dan banyak lagi.

Beliau menjelaskan bahawa melaksanakan AI generatif pada skala akan memerlukan penyimpanan data dan kuasa pengkomputeran yang besar, yang memerlukan pelaburan dalam infrastruktur teknikal seperti pusat-pusat data.

“Dengan sokongan daripada kerajaan Malaysia, Google kini meneroka potensi penubuhan pusat data Google dalam negara yang ia terlibat bagi menangani bukan sahaja permintaan yang semakin meningkat untuk perkhidmatan AI tetapi kepada semua perkhidmatan digital yang Google tawarkan di Malaysia,” tambah Karan.

Bernama

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Fasa pertama KUTS beroperasi pada akhir 2027

KUALA LUMPUR: Fasa pertama projek Sistem Pengangkutan Bandar Kuching (KUTS), yang sedang dilaksana dan diselenggara oleh Sarawak Metro Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Perbadanan

Kecederaan pekerjaan negara meningkat

KUCHING: Kecederaan pekerjaan di Malaysia meningkat sebanyak 58.9 peratus kepada 34,216 kes pada 2022 berbanding 21,534 kes pada tahun sebelumnya. Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan

Malaysia catat pertumbuhan ekonomi lebih tinggi

KUCHING: Ekonomi Malaysia berkembang dengan kadar lebih pantas iaitu sebanyak 4.2 peratus pada suku pertama 2024, lebih tinggi daripada jangkaan umum iaitu 3.9 peratus. Gabenor

BERITA TERBARU

Galak kanak-kanak bergaul dengan rakan sebaya

SIBU: Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) perlu memainkan peranan penting dalam menggalakkan kanak-kanak untuk berinteraksi secara langsung dengan rakan-rakan lain. Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan