ARTIKEL

Hanya tidur 10 jam sepanjang 7 hari

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

GAZA: Hanya tidur hampir 10 jam, sejak tujuh hari. Demikian sikap dedikasi ditunjukkan pakar bedah, Dr Nisreen al-Shorafa, 30 yang mengendalikan bilik kecemasan di Hospital Al Awda di Tal al-Zaatar, antara Beit Lahia dan Beit Hanoun. Nisreen membantu menyelamatkan mangsa yang terselamat daripada pengeboman Israel tanpa henti mendorong dirinya melakukan lebih daripada apa yang dia fikir boleh lakukan.

Portal Al-Jazeeea melaporkan, pada Sabtu, hospital itu mula menerima panggilan amaran daripada tentera Israel. Mesej itu jelas dan tidak menyenangkan iaitu hospital terpaksa dipindahkan kerana ia akan dibom.

“Saya pasti tentera Israel bangga dengan diri mereka sendiri, mengancam untuk mengebom hospital. “Mereka menegaskan bahawa semua orang dan segala-galanya perlu berpindah.

Semua kakitangan hospital, pesakit, termasuk yang berada di unit rawatan rapi (ICU) dan mayat di bilik mayat,” kata jururawat penduduk Asala al-Batsh.

Selepas cuba menjelaskan kepada tentera Israel melalui telefon mengenai kezaliman dan mustahil untuk memindahkan semua individu keluar dari hospital dan ke selatan, pasukan itu menyerah.

“Kami memutuskan untuk tidak pergi. Lembaga pengarah hospital tidak mempunyai cara untuk mengetahui sama ada kami akan dibom atau tidak. Tetapi mereka pasti bahawa kami melakukan perkara yang betul.

“Kami benar-benar berhak menyahut seruan tugas; sebagai doktor, sebagai jururawat, kita semua perlu bersatu ketika ini,” katanya.

Sementara itu, angka kematian rakyat Palestin akibat serangan udara Israel yang berterusan di Semenanjung Gaza meningkat kepada 2,808, kata Kementerian Kesihatan. Menurut kementerian, sekurangkurangnya 10,859 rakyat Palestin cedera dalam pengeboman Israel di kawasan pinggir laut. – Agensi  

LAIN-LAIN BERITA

Jumlah korban di Gaza melepasi 30,000

Lebih 30,000 rakyat Palestin terbunuh dan lebih 70,000 lagi cedera akibat serangan rejim Israel di Semenanjung Gaza sejak 7 Okt lepas, menurut Kementerian Kesihatan Gaza

BERITA TERBARU