ARTIKEL

Kerajaan mahu masjid jadi tempat penyatuan masyarakat — Dr Abdul Rahman

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

MUKAH: Kerajaan Sarawak komited untuk meneruskan pembinaan masjid dan surau untuk kemudahan masyarakat Islam di negeri ini menunaikan ibadah.

Menteri Muda Elektrik Luar Bandar, Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi berkata, usaha itu termasuk menaiktaraf kemudahan rumah ibadat berkenaan menjadi lebih menarik dan moden.

Usaha murni itu katanya, membuktikan kesungguhan kerajaan menyediakan kemudahan terbaik untuk rakyat.

“Salah satu yang berwajah baru dan menarik ialah masjid Daro. Projek ini bukan sahaja memberi manfaat kepada umat Islam tetapi bakal menjadi ikon dan kebanggaan rakyat Daro,” katanya.

Menteri Muda Elektrik Luar Bandar, Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi melihat replika masjid baharu Daro.

Beliau berkata demikian ketika mewakili Ketua Menteri pada Majlis Pecah Tanah Masjid Daerah Daro dan Perasmian Pesta Daro 2019, hari ini.

Abdul Rahman memberitahu, selain tempat beribadat, kerajaan juga mahu masjid menjadi tempat penyatuan masyarakat.

Susulan itu katanya, struktur pembinaan masjid dan surau dibuat secara khusus selain menyediakan pelbagai kemudahan kepada umat Islam untuk melaksanakan aktiviti yang berkaitan.

“Kita berharap masjid baharu ini nanti dimanfaatkan sepenuhnya untuk menyemarakkan aktiviti kerohanian yang melibatkan penyertaan masyarakat,”katanya.

Dalam pada itu beliau menegaskan Kerajaan Sarawak juga bersikap adil terhadap penganut agama lain melalui penubuhan Unit Hal Ehwal Agama-Agama Lain (UNIFOR).

“Penubuhan UNIFOR sebagai sebuah agensi kerajaan negeri merupakan cetusan idea bekas ketua menteri Sarawak Allahyarham Pehin Sri Adenan Satem yang bertanggungjawab untuk mengawal selia dasar bagi mempromosikan keharmonian antara agama.

“Ini juga membuktikan kerajaan adil terhadap semua agama selaras dengan matlamat untuk membina sebuah masyarakat yang aman, harmoni dan bersatu padu,” katanya.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) N.43 Daro, Safiee Ahmad, Ahli Parlimen Igan, Ahmad Johnie Zawawi, Ahli Parlimen Tanjung Manis, Yusuf Abd Wahab, Yang Dipertua Majlis Islam Sarawak (MIS), Datuk Misnu Taha, Pengarah Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS) Khalidi Ibrahim, Setiausaha Politik Ketua Menteri, Abu Seman Jahwie.

BERITA LAIN

Sayangi anak istimewa

HIDUP impikan kesempurnaan. Dahulu impian saya nombor satu memiliki anak-anak yang sihat, sempurna fizikal, beradab dan pandai sekolah dan panjang umur. Saya tidak impikan benda

Harapan selepas SPM

SABAN tahun ribuan pelajar di seluruh Malaysia mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Ia adalah peperiksaan penting, sebagai detik permulaan anak-anak muda

Penulis upahan, kisah nasib dan Abang Jo

TATKALA Pemangku Sultan Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim memuji Sarawak dan Premiernya, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg dalam podcast Meh Dengo Jap!

Pentingnya Kemahiran

JUMAAT minggu lepas, dua belas pelajar Universiti Malaysia Sarawak menamatkan latihan industri sebagai wartawan pelatih di akhbar kami — Suara Sarawak. Selama tiga bulan, mereka

Tiada kaitan dengan nasib

BERAPA ramaikah pemimpin, profesor, ahli perniagaan di dunia berjaya kerana nasib? Jika anda sebagai wartawan, penulis dan wartawan mengakui bahawa anda berjaya dan cemerlang dalam

Tragedi Rafah di mata AI

KETIKA Israel memastikan tidak wujudnya negara merdeka Palestin, sejumlah besar 146 negara daripada total 193 negara anggota PBB sudah pun mengakui kewujudan Palestin. Terbaru Ireland,

BERITA TERBARU

Tiga bot nelayan ditahan APMM

MIRI: Tiga bot nelayan tempatan bersama 1,000 kilogram ikan dirampas oleh Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Zon Miri di kedudukan 3.3 batu nautika barat laut

Geng Piji tumpas

KUCHING: Geng Piji yang aktif mencuri kenderaan selain terlibat dalam kes pecah rumah, samun dan curi kabel akhirnya tumpas apabila ketua termasuk 11 ahlinya dicekup