Trending

Kerjasama Malaysia-Indonesia mudahkan produk sijil halal tembus pasaran kedua negara

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUALA LUMPUR: Produk dan logo halal Malaysia yang disijilkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) boleh memasuki pasaran Indonesia tanpa halangan, susulan pemeteraian memorandum kerjasama (MoC) antara kedua-dua negara, berhubung Pengiktirafan Bersama Pensijilan Halal Bagi Produk Domestik yang telah ditandatangani semalam.

JAKIM dalam kenyataan memaklumkan, malah produk yang dikilangkan di Indonesia dan memakai logo halal Badan Penyelenggara Jaminan Produk Halal (BPJPH) selaku badan pensijilan halal di republik itu, juga boleh memasuki pasaran Malaysia.

“Kerjasama ini sekali gus memudahkan pengeksportan produk Malaysia ke Indonesia, serta menyumbang kepada peningkatan perdagangan produk halal antara kedua-dua negara,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu menyebut menerusi MoC berkenaan, JAKIM disenaraikan sebagai badan pensijilan halal yang diiktiraf di Indonesia, manakala BPJPH disenaraikan sebagai badan pensijilan halal yang diiktiraf di negara ini.

“Selain itu, MoC ini juga membolehkan kedua-dua negara berkongsi pengalaman dan kepakaran dalam pengurusan pensijilan halal yang meliputi aspek latihan, penyelidikan dan analisis produk halal, demi kepentingan bersama.

“MoC ini akan menjadi perintis kepada kerjasama strategik antara kedua-dua negara dalam pengurusan halal yang lebih luas, pada masa akan datang,” menurut kenyataan itu.

Terdahulu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden Indonesia Joko Widodo menyaksikan beberapa perjanjian yang ditandatangani wakil kementerian serta agensi berkaitan, dari kedua-dua negara di Seri Perdana, Putrajaya, pagi semalam.

Antara perjanjian yang ditandatangani termasuk Pengiktirafan Bersama Pensijilan Halal Bagi Produk Domestik yang diwakili Ketua Pengarah JAKIM Datuk Hakimah Mohd Yusoff dan Pengerusi BPJPH bagi Indonesia Muhammad Aqil Irham.

Joko Widodo atau lebih dikenali sebagai Jokowi, mengadakan lawatan kerja selama dua hari ke Malaysia bermula semalam atas jemputan Anwar, susulan lawatan rasmi Anwar ke republik berkenaan pada Januari.

Kali terakhir Jokowi mengadakan lawatan rasmi ke Malaysia ialah pada 2019, selepas dilantik semula bagi penggal kedua menerusi Pilihan Raya Presiden pada 17 April.- BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru