ARTIKEL

KGBS sambut baik penangguhan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Kesatuan Guru Bumiputera Sarawak (KGBS) menyifatkan penangguhan pembukaan semula sekolah di tiga daerah negeri ini iaitu Kuching, Padawan dan Samarahan sebagai langkah terbaik diambil oleh kerajaan untuk menangani penularan Covid-19. Presiden KGBS, Ahmad Malie berkata, tindakan itu amat bertepatan ekoran kes positif Covid-19 di sini, yang turut menjadi kebimbangan dalam kalangan ibu bapa.

Sehubungan itu, katanya, KGBS menggesa agar ibu bapa dan penjaga yang berada di daerah-daerah tersebut dapat memastikan anak-anak berada di rumah sepanjang tempoh penangguhan sesi persekolahan ini.

“Penangguhan pembukaan sesi persekolahan yang diumumkan ini bukanlah cuti sekolah bagi murid-murid.

“Oleh itu, KGBS menggesa agar murid-murid mesti sentiasa berada di rumah,” katanya yang dihubungi Suara Sarawak, kelmarin.

Pada masa sama, Ahmad Malie berkata KGBS turut mengingatkan warga guru dan pelajar sentiasa mematuhi prosedur operasi standard dalam usaha mengelak berlakunya gelombang kedua Covid-19 yang amat sukar dikenal pasti pembawanya.

“KGBS menyeru semua pihak mesti sentiasa menjaga keselamatan dan kesihatan diri dengan serius,” katanya.

Baca lain  Guru jangan tambah cuti

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak telah memutuskan pembukaan semula sesi persekolahan bagi sekolah menengah di tiga daerah iaitu Kuching, Padawan dan Samarahan yang dijadualkan bermula hari ini ditangguhkan ke 3 Ogos.

Menurut Timbalan Ketua Menteri merangkap pengerusi JPBN Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas dalam sidang media semalam, keputusan ini dibuat berikutan kes penularan Covid-19 di Kuching yang semakin meningkat.

Jelasnya, ia juga dibuat berdasarkan nasihat Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak, MKN Sarawak dan persetujuan bersama antara semua pihak termasuk wakil Kementerian Pendidikan Malaysia (Jabatan Pendidikan Sarawak).

“Ini melibatkan Kelas Peralihan, Tingkatan 1, 2, 3 dan 4, Tingkatan 6 Rendah dan sekolah rendah melibatkan Tahun 5 dan 6 yang dijadualkan bermula pada 15 Julai 2020 dan sekolah rendah bagi Tahun 1, 2, 3 dan 4,” katanya.

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Guna wang pampasan untuk pendidikan anak-anak

KUCHING: Penerima wang pampasan untuk Projek Pembangunan Pengangkutan Awam dan Kenderaan Transit Aliran Autonomi (ART)-Depot Sungai Batu, Santubong disarankan untuk menggunakan pampasan tersebut dengan sebaiknya.

Program TVET mampu lahirkan graduan premium

KUCHING: Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) mampu melahirkan graduan yang premium selepas tamat pengajian, kata Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Mohammad Yusof Apdal.

Tambah guru pelatih dan guru di Sarawak  

KUCHING: Kementerian Pendidikan dituntut untuk menambah bilangan guru pelatih di Institut Pendidikan Guru (IPG) serta pengisian kekosongan jawatan guru di negeri ini.  Menteri Pendidikan, Inovasi

BERITA TERBARU

Kes COVID-19 meningkat 14.8 peratus – KKM

PUTRAJAYA: Jumlah kes COVID-19 meningkat 14.8 peratus kepada 1,230 kes pada Minggu Epidemiologi ke-20 (ME 20/2024) iaitu bagi tempoh 12 Mei hingga 18 Mei 2024,