ARTIKEL

Komitmen selesai isu MA63

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUALA LUMPUR: Komitmen serta usaha Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam menyelesaikan isu berhubung Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) adalah sesuatu yang ditunggu-tunggu dan diharapkan oleh rakyat di Sabah dan Sarawak. 

Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata agenda MA63 perlu diselesaikan kerana sejarah pembentukan Malaysia pada 1963 dilihat ‘terlepas pandang’ terhadap aspirasi Sabah dan Sarawak, sehingga memberi kesan kepada pembangunan kedua-dua negeri itu.

Setiausaha Agung Gabungan Parti Sarawak (GPS) merangkap Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

“Apabila ditanya tentang Jawatankuasa Khas MA63, Perdana Menteri Ke-10 mengatakan apa perlu jawatankuasa itu lagi?

Laksanakan sahaja MA63.

Inilah Perdana Menteri yang kita cari.

Adakah Malaysia yang sebenar telah tiba, kebangkitan negara bangsa?

“Bahkan, sekarang kita bangga pemimpin dari Borneo, Sarawak menjadi Timbalan Perdana Menteri, maka Malaysia adalah rumah untuk semua.

Kelompok majoriti sokong mereka yang minoriti dan begitu juga sebaliknya,” katanya ketika sesi Bicara Rakyat bertajuk ‘Membina Negara Bangsa’ pada Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan 2023 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur di sini semalam. 

Setiausaha Agung Gabungan Parti Sarawak (GPS) Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata penubuhan Kerajaan Perpaduan untuk menerajui pentadbiran negara membawa era baharu yang memberi ruang dan peluang kepada rakyat Malaysia menikmati kesejahteraan hidup.

Menteri Kerja Raya itu berkata Kerajaan Perpaduan yang membawa konsep Malaysia MADANI juga boleh dianggap sebagai menekan butang ‘reset’ (set semula) untuk memperbetulkan segala kesilapan yang telah dilakukan sepanjang negara menghadapi kemelut politik. 

“Kenapa kita perlu tekan butang ‘reset’?

Ini kerana terdapat banyak kesilapan yang telah kita lakukan pada tahun-tahun yang lepas dan oleh itu kita mesti kembali kepada prinsip asas supaya dapat mara ke hadapan secara bermakna,” katanya. – BERNAMA

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

‘Strongman Challenge’ tarik minat orang awam

KUCHING: Penganjuran pertandingan ‘Strongman Challenge’ dapat menggalakkan gaya hidup sihat dan minda yang kuat dalam kalangan anggota polis serta orang awam. Komandan Pulapol Kuching, SAC