Trending

Kuasa Peguam Negara, Pendakwa Raya diasingkan – Azlina

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUALA LUMPUR: Kerajaan komited dalam usaha pengasingan kuasa antara Peguam Negara dan Pendakwa Raya bagi memastikan integriti institusi perundangan terpelihara, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi) Datuk Seri Azalina Othman Said.

Beliau sekali gus membidas pihak pembangkang yang tidak melaksanakan perkara itu ketika gabungan berkenaan menjadi kerajaan, namun kini sering membangkitkan isu pendakwaan terpilih.

“Kenapa semasa yang di sana jadi kerajaan tidak pisahkan (Pengasingan kuasa) Peguam Negara? Bila Yang Berhormat di sana kena, kata ‘oh pendakwaan terpilih’, bila sini yang kena – kata padan muka.

“Kerajaan MADANI komited kepada tata kelola lebih adil. Kami walk the talk. Mereka (pembangkang), they don’t walk, they don’t talk,” kata Azalina ketika menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab celahan Datuk Seri Ronald Kiandee (PN-Beluran) dan Datuk Seri Hamzah Zainudin (PN-Larut) yang membangkitkan isu pendakwaan terpilih dalam kes-kes mahkamah yang kononnya hanya dikenakan terhadap pembangkang.

Azalina berkata di bawah Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan, Peguam Negara mempunyai kuasa mengikut budi bicara untuk memulakan, menjalankan atau memberhentikan apa-apa prosiding.

“Setiap Peguam Negara ada kuasa dakwa dan lepaskan, dan bila hakim membebaskan, tak semestinya tak boleh didakwa.

“Pelbagai Peguam Negara terdahulu termasuk Tan Sri Tommy Thomas pun banyak kes telah dilepaskan. Sebab itu kerajaan komited pisahkan (fungsi) Peguam Negara dan pendakwa raya,” katanya.

Beliau berkata kerajaan juga akan melaksanakan satu kajian emprikal sebelum memuktamadkan cadangan pengasingan kuasa antara Peguam Negara dan Pendakwa Raya.

Selain itu, dalam penggulungannya Azalina berkata kerajaan dalam proses akhir untuk mendapatkan keputusan dasar berhubung cadangan pindaan yang telah diperolehi sebelum rang undang-undang mengenai pindaan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 (Akta 711) digubal.

Katanya kerajaan juga berhasrat dan menyasarkan untuk memuktamadkan serta membentangkan pindaan dan penambahbaikan Akta 711 selewat-lewatnya November ini. 
— BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru