ARTIKEL

KWSP: Hati-hati dengan laman web palsu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Masyarakat ditegaskan untuk mengambil langkah berjaga-jaga terhadap penularan laman web tidak rasmi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang terdapat di media sosial.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Sarawak Superintenden Mustafa Kamal Gani Abdullah berkata, terdapat beberapa pautan berkaitan KWSP mula tersebar pada beberapa media sosial dipercayai bukan laman sebenar daripada agensi berkenaan.

Menurutnya, kegiatan tersebut dilihat mula aktif selang beberapa jam selepas Perdana Menteri Negara Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bantuan pengeluaran wang terhadap KWSP boleh dilakukan.

“Sekiranya pautan tersebut bukan daripada agensi yang berkenaan (KWSP), jangan cuba-cuba untuk masuk dan menyerahkan maklumat identiti diri sesuka hati.

“Sebaliknya orang awam perlu meneliti sepenuhnya pautan yang dimasuki untuk mengelakkan diri daripada menjadi mangsa tipu,” tegasnya ketika dihubungi pemberita, hari ini.

Susulan daripada itu, Kamal turut menggesa agar masyarakat untuk berhati-hati serta meminta pengesahan daripada jabatan berkaitan sebelum membuat tindakan susulan pengisian maklumat.

Dedahnya, antara punca utama masyarakat ditipu adalah kerana ada dalam kalangan mereka (mangsa) terlalu mudah memberikan maklumat kepada pautan laman web yang tidak rasmi.

Baca lain  Contohi PIBG SMK Baru Miri, sediakan bas percuma ke sekolah

“Kebanyakan laman web sebegini (tidak rasmi) bertujuan untuk meminta butiran peribadi daripada mangsa,” tambahnya.

Sementara itu, ujarnya, orang awam yang mempunyai maklumat berkaitan penyebaran laman web tidak rasmi diminta untuk melaporkan kepada pihaknya atau mana-mana balai polis yang berdekatan.

Masyarakat yang mempunyai kemusykilan atau berkemungkinan telah ditipu boleh menyalurkan maklumat melalui Whatsapp atau SMS ke Commercial Crime Investigation Department(CCID)Infoline di talian 013-2111222.

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Mayat penyelam ditemui terapung

MIRI: Mayat seorang lelaki yang melakukan aktiviti penyelaman di Taman Negara Terumbu Karang Miri/Sibuti kira-kira 19 batu nautika di perairan Miri ditemui terapung tengah hari

Duit sewa rumah boleh disimpan

DISKAUN 50 peratus sewa Skim Perumahan HDC akan dilaksanakan mula Januari hingga Jun depan. Langkah ini akan memberi manfaat kepada lebih 3,200 penyewa Skim Perumahan

Tegas tegur penumpang

KUCHING: Tragedi feri Triso yang berlaku pada hari pertama tahun ini menggemparkan seluruh negara apabila mengorbankan sembilan mangsa sekali gus dengan paling muda berusia empat

Pengalaman berharga wartawan pelatih

KUCHING: Menjalani latihan industri sebelum menamatkan pengajian di universiti sebenarnya bukan setakat memenuhi syarat untuk lulus di peringkat universiti, namun ia akan menjadi pengalaman dan

BERITA TERBARU

Kuching, Sri Pahang kongsi mata

KUCHING: Hasrat Kuching City FC (KC FC) untuk meraih kemenangan di laman sendiri tidak kesampaian selepas sekadar seri menentang pasukan Sri Pahang FC dalam perlawanan