ARTIKEL

Nantikan TV Sarawak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

MIRI: Sarawak akan mempunyai stesen televisyen (TV) sendiri menjelang akhir tahun ini yang dikenali sebagai TV Sarawak.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, TV Sarawak akan diurus dan dikendalikan oleh Sarawak Media Group (SMG), sebuah agensi syarikat berkepentingan di bawah Kerajaan Sarawak.

Katanya, stesen televisyen ini akan menyediakan perkhidmatan penyiaran sebagai saluran bebas ke udara, penerbitan dalam talian dan perkhidmatan penyediaan maklumat.

“Kami juga tidak melupakan peranan penting industri kreatif untuk menjana ekonomi.

“Mudah-mudahan, pada akhir tahun jika semuanya berjalan lancar.

TV Sarawak akan memulakan percubaan teknikalnya kerana telah diberikan lesen 10 tahun oleh Kementerian Multimedia dan Komunikasi untuk mengendalikan stesen televisyen yang berpangkalan di bandar Kuching,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan sempena sambutan Hari Sarawak bertemakan ‘Sarawak Cemerlang’ di Hotel Pullman di sini, Rabu lalu.

Hadir sama Yang di-Pertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud dan isteri, Toh Puan Raghad Kurdi Taib, Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Tan Sri Datuk Amar James Jemut Masing dan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, Menteri Pengangkutan merangkap menteri bertanggungjawab sambutan Hari Sarawak 2020 Datuk Lee Kim Shin serta menteri-menteri kabinet negeri yang lain.

Menurut Abang Johari, penubuhan TV Sarawak akan dapat menyediakan platform untuk peminat industri kreatif di negeri ini untuk mempamerkan dan mengembangkan hasil karya mereka.

Justeru, beliau menggesa semua pemain industri kreatif tempatan merebut peluang keemasan ini setelah TV Sarawak beroperasi sepenuhnya.

BERITA LAIN

Perlindungan kanak-kanak diperketat

PETRA JAYA: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) dalam proses meminda Akta Kanak-Kanak 2001, bagi memperketatkan lagi perlindungan terhadap kanak-kanak. Menterinya, Datuk Seri Nancy

Sikap toleransi kunci perpaduan Sarawak

BALAI RINGIN: Sikap toleransi yang diamalkan oleh penduduk Sarawak merupakan kunci kepada perpaduan wilayah ini. Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak, Datuk

BERITA TERBARU

Perlindungan kanak-kanak diperketat

PETRA JAYA: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) dalam proses meminda Akta Kanak-Kanak 2001, bagi memperketatkan lagi perlindungan terhadap kanak-kanak. Menterinya, Datuk Seri Nancy