Trending

Ombudsman Sarawak langkah penting pupuk akauntabiliti, tanggungjawab dalam rangka kerja 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUCHING: Penubuhan Ombudsman Sarawak menandakan satu langkah penting ke arah memupuk akauntabiliti dan tanggungjawab dalam rangka kerja pentadbiran kerajaan.

ADUN Beting Maro Razaili Gapor berkata Ombudsman merangkumi hubungan timbal balik iaitu kerajaan menyandang tanggungjawab untuk menyampaikan perkhidmatan peringkat tinggi kepada rakyat sambil mengekalkan dasar toleransi sifar terhadap rasuah, salah guna kuasa dan amalan tidak jujur.

“Tanggungjawab terletak kepada setiap penjawat awam di negeri ini untuk memikul tanggungjawab sepenuhnya terhadap keputusan dan tindakan mereka. 

“Dengan mematuhi semua undang-undang dan peraturan yang terpakai, mereka boleh menyumbang untuk menegakkan standard perkhidmatan awam yang tinggi.

“Ini seterusnya akan memupuk persekitaran kerja yang positif dan menyokong.

Memandangkan orang ramai menyedari bahawa hak dan keperluan mereka dilindungi oleh pegawai kerajaan yang berdedikasi, kepercayaan mereka kepada kerajaan pasti akan bertambah kukuh,” katanya semasa perbahasan Rang Undang-Undang (RUU) Ombudsman Sarawak 2023 di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, di sini hari ini.

Razaili berkata, RUU itu juga bertujuan menerapkan ketelusan, akauntabiliti dan integriti ke dalam pentadbiran kerajaan, seterusnya meningkatkan penyampaian perkhidmatan kepada rakyat.

Beliau menambah penglibatan orang ramai dalam menegakkan integriti dalam pentadbiran kerajaan amat digalakkan kerana mereka berfungsi sebagai mata dan telinga kerajaan. 

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru