ARTIKEL

Uggah bersama-sama yang lain ketika menyiram tanaman lada selepas menyempurnakan Program Randau Pemansang Industri Lada Bahagian Betong.

Pembangunan teknologi baharu dalam industri lada beri manfaat kepada petani

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

BETONG: Pembangunan serta pengenalan teknologi baharu dalam industri lada mampu meningkatkan produktiviti serta pendapatan para pekebun yang bergantung kepada komoditi ini.

Timbalan Premier Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, teknologi baharu yang akan dibangunkan bakal menjadi talian hayat baharu bagi industri berkenaan.

“Saya telah diberitahu oleh Ketua Pengarah Lembaga Lada Malaysia (MPB) Vincent Sawat bahawa mereka sedang melakukan ini.

“MPB menjalankan projek perintis untuk mengaplikasikan Internet Benda (IOT) dan kaedah moden seperti fertigasi di Semengok di Kuching dan di Sarikei.

Uggah dan Rundi ketika memetik buah lada selepas menyempurnakan Program Randau Pemansang Industri Lada Bahagian Betong.

“Industri ini amat penting kepada negeri dan para pekebun luar bandar yang sekian lama bergantung kepada komoditi untuk mendapatkan pendapatan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Program Randau Pemansang Industri Lada Bahagian Betong di sini, hari ini.

Tambahnya, teknologi baharu ini dijangka boleh menuai hampir empat kilogram lada bagi setiap pokok yang ditanam berbanding purata pada masa ini, dua kilogram.

“Langkah ini pasti dapat membantu para petani, sekali gus menarik minat generasi muda untuk melibatkan diri dalam tanaman baharu berkualiti yang lebih baik dengan kuantiti yang lebih banyak,” katanya.

BERITA LAIN

Komersialkan beras premium Ba’kelalan

LAWAS: Penjenamaan semula pembungkusan beras Adan bakal mengangkat nilai tanaman tradisional itu sebagai beras organik premium. Yang di-Pertua Dewan Negara, Senator Datuk Mutang Tagal, berkata

Teliti keperluan pinda perundangan mesra pelabur AI

KUCHING: Malaysia perlu segera mengadaptasi landskap ekonomi semasa untuk terus berkembang supaya sentiasa kompetitif di rantau ini dengan menarik pelaburan daripada syarikat sektor teknologi, kecerdasan

BERITA TERBARU

Komersialkan beras premium Ba’kelalan

LAWAS: Penjenamaan semula pembungkusan beras Adan bakal mengangkat nilai tanaman tradisional itu sebagai beras organik premium. Yang di-Pertua Dewan Negara, Senator Datuk Mutang Tagal, berkata

Doyoung NCT sah konsert solo pertama

PENYANYI, Kim Doyoung, 28 dari kumpulan NCT, bersedia mempamerkan persembahan solonya. SM Entertainment menerusi satu kenyataan memaklumkan, Doyoung bakal mengadakan konsert solo pertamanya selepas penerbitan

Kyrgyzstan sekat TikTok

BISHKEK: Wanita muda, Aku Sharsheeva, 22, berasa kecewa apabila gagal mengakses platform TikTok di studio fotografinya di ibu kota Kyrgyzstan minggu ini. “Tiada apa-apa yang