Trending

Pemimpin China, AS bakal bincang isu penting dunia dan hubungan dua hala

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Kredit: BERNAMA

BEIJING: Presiden China Xi Jinping akan melawat Amerika Syarikat (AS) untuk menghadiri pertemuan pemimpin China-AS atas undangan pihak AS.

Pemimpin kedua-dua negara akan mengadakan perbincangan mendalam tentang hubungan dua hala dan isu-isu penting yang berkaitan dengan keamanan dan pembangunan dunia. 

Jurucakap Kementerian Luar China, Mao Ning, dalam sidang media pada Isnin berkata China memandang dan mengendalikan hubungan dengan AS mengikuti tiga prinsip yang dianjurkan oleh Presiden Xi Jinping iaitu saling menghormati, wujud bersama secara damai dan sama menang. 

“Persaingan antara kuasa besar tidak selari dengan arus sezaman dan tidak akan memberikan jawapan kepada masalah yang dihadapi oleh AS atau cabaran global.

“China tidak takut akan persaingan, tapi kami tidak bersetuju hubungan China-AS didefinasikan sebagai persaingan,” kata Mao Ming. 

Mao berkata AS seharusnya menghormati kebimbangan China dan hak pembangunan sah negara ini, sebaliknya bukan hanya menitikberatkan kebimbangan sendiri dan merosakkan kepentingan China.

“China tidak mengejar untuk mengubah AS dan AS pula tidak seharusnya mengejar untuk membentuk semula atau mengubah China,” katanya. 

Menyentuh mengenai isu Taiwan, Mao Ning berkata isu itu adalah urusan dalaman China dan pihak luar tidak wajar masuk campur.

Kerajaan AS sejak kebelakangan ini telah pun membuat komitemen jelas mengenai isu Taiwan dan pihak AS wajar mematuhi dasar ‘satu China’ dan tidak menyokong ‘kemerdekaan Taiwan’.

Selain itu, Mao Ning mengulangi pendirian kerajaan China dalam isu Laut China Selatan dan China komited untuk menyelesaikan pertikaian dengan negara-negara berkaitan melalui rundingan dan perbincangan. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

26 November 2023

Berita Terbaru