ARTIKEL

Romanian citizens and their families, evacuated from Gaza, descend from an airplane at a Romanian Airforces' military base near Bucharest on November 8, 2023. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)

Penyakit berjangkit berisiko merebak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

ANKARA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Rabu mengeluarkan amaran risiko penularan penyakit berjangkit di Gaza, di tengahtengah kepungan Israel dan serangan yang berlanjutan.

“Kematian dan kecederaan di Gaza terus meningkat disebabkan keganasan yang semakin meruncing, kesesakan dan gangguan kepada sistem kesihatan, air dan sanitasi menimbulkan ancaman tambahan iaitu penularan penyakit berjangkit dengan kadar cepat,” kata Agensi Anadolu memetik kenyataan Pertubuhan Kesihatan Sedunia di platform X.

Menurut WHO, masalah kesihatan kini menyaksikan trend membimbangkan termasuk cirit-birit ketika orang ramai terpaksa menggunakan air yang tercemar.

“Keadaan ini amat membimbangkan bagi hampir 1.5 juta orang yang hilang tempat tinggal di seluruh Gaza, terutama mereka yang berada di kem perlindungan yang sesak dan akses kepada kemudahan kebersihan dan air bersih adalah terhad, meningkatkan risiko penularan penyakit berjangkit,” kata WHO.

Setakat ini lebih 33,000 kes cirit-birit, lebih 54,800 kes jangkitan saluran pernafasan dan beribu-ribu penyakit lain direkodkan sejak pertengahan Oktober.

“Aktiviti vaksinasi rutin yang tergendala serta kekurangan ubat-ubatan bagi merawat penyakit berjangkit meningkatkan lagi risiko penyebaran penyakit.

Baca lain  36 rakyat Malaysia cedera bas persiaran terbabas di Thailand

“WHO menyeru akses bantuan kemanusiaan segera dan dipercepat, termasuk bahan api, air, makanan serta bekalan perubatan di seluruh Semenanjung Gaza,” menurut agensi itu, serta menyeru semua pihak yang bertelagah untuk mematuhi kewajipan mereka di bawah undangundang kemanusiaan antarabangsa untuk melindungi orang awam dan infrastruktur awam, termasuk sistem penjagaan kesihatan.

Kementerian Kesihatan Gaza pada Rabu memaklumkan bahawa seramai 172 rakyat Palestin yang cedera dipindahkan dari Semenanjung Gaza melalui lintasan sempadan Rafah untuk menerima rawatan perubatan sejak awal November.

Pada awal November, kumpulan pertama yang terdiri daripada berpuluh-puluh rakyat Palestin yang cedera dan ratusan individu yang mempunyai dwi kewarganegaraan, mula memasuki Mesir melalui lintasan sempadan Rafah, menurut kenyataan Palestin dan Mesir. – Bernama 

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Korban banjir cecah 400 orang di Afghanistan

ISTANBUL, Turkiye: Hujan lebat dan banjir di Afghanistan telah menyebabkan sekurang-kurangnya 400 kematian, lapor Agensi Anadolu yang memetik laporan Tolo News yang berpangkalan di Kabul.

Puluhan badak sumbu dilepaskan di Afrika Selatan

JOHANNESBURG: Berpuluh-puluh ekor badak sumbu dilepaskan ke habitat semula jadi di Afrika Selatan, dalam langkah pertama inisiatifnya untuk membebaskan 2,000 ekor badak sumbu ke dalam

Filipina beli 5 kapal pengawal pantai

MANILA: Filipina bersetuju untuk membeli lima kapal peronda pengawal pantai dari Jepun dalam perjanjian bernilai lebih AS$400 juta, kata Manila pada Jumaat. Pengumuman itu dibuat

BERITA TERBARU

Kuching, Sri Pahang kongsi mata

KUCHING: Hasrat Kuching City FC (KC FC) untuk meraih kemenangan di laman sendiri tidak kesampaian selepas sekadar seri menentang pasukan Sri Pahang FC dalam perlawanan