Perdagangan Malaysia dijangka terus meningkat – Moody’s Analytics

KUALA LUMPUR: Prestasi perdagangan Malaysia akan meneruskan momentum peningkatannya pada bulan Mac 2021, sementara import pula dijangka terus mengukuh dengan kembalinya permintaan domestik selepas berakhirnya perintah kawalan pergerakan awal bulan ini, kata Moody’s Analytics.

Menurut firma itu, prestasi perdagangan luar biasa dengan rakan dagang utamanya yang dicatatkan pada Februari 2021 menunjukkan pemulihan yang lebih optimis di masa hadapan.

“Eksport ke kebanyakan pasaran utama meningkat, iaitu ASEAN dan China sementara perdagangan AS dengan ASEAN, yang menguasai 26 peratus daripada jumlah perdagangan Malaysia, mengukuh 13.2 peratus tahun ke tahun pada Februari.

“Ini jelas sekali kerana kerana pertumbuhan dua digit bukan disebabkan oleh kesan asas yang rendah dari tahun lalu,” katanya dalam satu nota penyelidikan.

Moody’s Analytic berkata, perdagangan dengan China melonjak hampir 50 peratus tahun ke tahun, mewakili 18.3 peratus daripada jumlah perdagangan Malaysia.

Nota penyelidikan itu dikeluarkan susulan perangkaan perdagangan Malaysia yang dikeluarkan semalam yang menunjukkan bahawa eksport meningkat 17.6 peratus kepada RM87.57 bilion manakala import mengembang 12.7 peratus kepada RM69.7 bilion, sekali gus menyaksikan lebihan dagangan melonjak 41.6 peratus kepada RM17.86 bilion pada Februari 2021.

Menjelaskan pertumbuhan positif ini, ia berkata pengembangan eksport dan import yang kukuh adalah isyarat pemulihan ekonomi Malaysia semakin pesat.

“Sejak awal tahun ini, eksport Malaysia mencatat pertumbuhan dua digit 11.7 peratus kepada RM177.19 bilion berbanding dalam tempoh yang sama pada 2020, dirangsang terutamanya oleh permintaan yang lebih tinggi untuk semikonduktor dalam industri peranti pintar dan automotif memandangkan aktiviti ekonomi global terus pulih,” katanya.

Dalam pada itu, ia berkata lonjakan import turut menunjukkan permintaan domestik yang kian mengukuh untuk barangan penggunaan dan pelaburan.

“Import barang modal dan penggunaan meningkat terutamanya disebabkan oleh peningkatan permintaan untuk barang tahan lama serta mesin dan peralatan mekanikal untuk menyokong pembuatan produk elektrik dan elektronik untuk eksport,” katanya.

Moody’s Analytics turut menambah bahawa barang perantaraan yang menurun sedikit sebanyak 0.2 peratus tahun ke tahun menunjukkan langkah-langkah sekatan pada masa ini tidak memberi banyak tekanan kepada pengeluaran domestik berbanding sekatan awal pada Mac 2020. – Bernama

Suara Sarawak