ARTIKEL

Pukat hantu rosak keindahan dasar laut

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

MIRI: Sebanyak 51 kilogram pukat hantu berjaya dibersihkan dari kawasan terumbu karang Sunday Reef dan Nemo City di Taman Negara Marin Miri-Sibuti di sini, baru-baru ini.

Program pembersihan terumbu karang ops pukat jaring hantu itu dianjurkan oleh Persatuan Wartawan Sarawak Utara (NSJA) dengan kerjasama Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Zon Miri, Co.Co Dive Miri, Borneo Ghost Nets Hunter, Future Ocean Borneo dan Jabatan Perhutanan Sarawak serta polis marin.

Presiden NSJA Andy Jong berkata, persatuannya telah menganjurkan aktiviti sosial itu sejak tahun lepas dengan sebanyak 381 kilogram pukat hantu berjaya dibersihkan setakat ini.

BERJAYA… Persatuan Wartawan Sarawak Utara menganjurkan operasi pembersihan terumbu karang dalam Ops Pukat Hantu sempena Hari Sarawak 2020.

“Ini kali ketiga kita mengadakan aktiviti ini dan pertama kalinya dianjurkan sempena sambutan Hari Sarawak. “Jarak tempat pembersihan terumbu karang dari Jeti Marina kali ini adalah 19.67 kilometer atau 10.62 batu nautika yang memerlukan 45 minit untuk perjalanan bot,” katanya pada majlis perasmian program itu pada Rabu lalu.

Jelas beliau, aktiviti ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran orang awam terhadap penjagaan kebersihan alam sekitar, khususnya membersihkan pukat hantu dan sisa-sisa sampah di kawasan terumbu karang Taman Negara Marin Miri-Sibuti.

“Operasi kali ini amat bermakna kepada kita kerana dalam meraikan Hari Sarawak, kita juga melakukan kerja amal dengan membersihkan persekitaran alam marin.

“Kita tidak boleh membiarkan ancaman seperti pukat hantu merosakkan alam sekitar dan keindahan di dasar laut, bukan sahaja untuk kelangsungan taman laut kita tetapi juga untuk industri pelancongan kita,” tambahnya.

Terdahulu, Menteri Pengangkutan Datuk Lee Kim Shin semasa merasmikan operasi tersebut memuji usaha NSJA dalam memastikan aktiviti seumpama berterusan dilakukan demi memulihara alam sekitar.

“Ini satu usaha yang harus kita puji kerana mereka telah berusaha untuk memastikan alam sekitar kita terutamanya hidupan marin dapat dipulihara semula,” kata beliau.

BERITA LAIN

Projek tebatan banjir dilaksana

KUCHING: Projek Lembangan Sungai Bersepadu (PLSB) Sungai Sarawak iaitu projek tebatan banjir di beberapa lokasi di sini akhirnya dapat dilaksanakan. Setiausaha Politik Premier, Kho Teck

Siapnya Jambatan Sg. Muput Tatau

KAKUS: Jambatan baharu Sungai Muput yang siap sepenuhnya memberi manfaat kepada penduduk di kawasan Ulu Anap, Nanga Tau dan Penyarai. Menteri di Jabatan Premier Sarawak

Pastikan sistem keselamatan berfungsi baik

MIRI: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Zon 6 Sarawak melancarkan Operasi Kuda Laut bermula semalam mengadakan operasi mengejut di beberapa premis di dalam dan

BERITA TERBARU

Jelajah Hye-ppiness Kim Hye Yoon

AKTRES Korea Selatan, Kim Hye Yoon, mengadakan pertemuan peminat bertajuk Hye-ppiness. Pertemuan peminat itu dirancang bermula di Korea Selatan pada Julai. Malangnya, hanya ada satu