ARTIKEL

Sarawak skills komited membangun bakat rakyat tempatan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

MIRI: Sarawak Skills menjalin kerjasama dengan tiga pihak berkepentingan bagi menggabungkan kepakaran dan sumber kolektif dalam usaha memajukan pembangunan bakat di negeri ini.

Memorandum Persefahaman (MoU) bagi jalinan kerjasama dimeterai antara Sarawak Skills dengan pihak Petronas, Mui Lee Enterprise dan Persatuan Pekerja Minyak dan Gas Sarawak (Sogwa).

Sarawak Skills dalam kenyataan memberitahu, perjanjian kerjasama MoU ini akan membuka jalan kepada industri dan Sarawak Skills untuk menggabungkan kepakaran dan sumber kolektif bagi memajukan usaha murni pembangunan bakat.

GAMBAR kenangan antara pihak Sarawak Skills selepas menandatangani MoU dengan Petronas, Mui Lee Enterprise dan Sogwa di Miri, hari ini.

“Dengan kerjasama penting ini, kita dapat bersama membangunkan kursus dan program latihan yang berkaitan industri, termasuk penerapan teknologi terkini selaras dengan piawaian kelestarian alam sekitar global untuk mengubah operasi dan amalan sedia ada.

“Pelajar dan pekerja industri kami juga mempunyai akses kepada pelbagai peluang latihan dengan mendalam,” katanya kenyataan tersebut, hari ini.

Jelasnya, kerjasama dengan Petronas membolehkan pihak Sarawak Skills menggunakan premis mereka untuk pengajaran dan pembelajaran program lepasan sekolah dan tujuan latihan industri.

“Salah satu objektif perjanjian itu adalah untuk melengkapkan belia dengan kemahiran dan pengetahuan mekatronik dan instrumentasi agar dapat menyumbang kepada pembangunan modal insan, khususnya di wilayah utara Sarawak,” ujarnya.

Manfaat kerjasama dengan Mui Lee Enterprise pula katanya, pelaksanaan kewajipan Latihan dan Pendidikan Profesional untuk Usahawan Berkembang (Protege) dalam Kursus Juruteknik Salutan Pelindung Peletupan dan Pengecatan, selain menyampaikan perkhidmatan yang dipersetujui antara Sarawak Skills dan Recoda.

“Pihak terbabit juga menyediakan pensyarah dan jurulatih yang berwibawa supaya apabila tamat kursus, pelatih layak untuk mendapatkan pensijilan daripada Institute Of Material Malaysia (MIM), badan pensijilan Blaster dan Painters untuk industri minyak gas di Malaysia,” tambahnya.

Di pihak Sogwa kata kenyataan itu lagi, kerjasama ini mewujudkan hubungan baik dalam bidang latihan di bawah Pengiktirafan Pencapaian Terdahulu atau Pengiktirafan Pencapaian Terdahulu (PPT) yang mana Sarawak Skills Cawangan Miri akan menjalankan latihan dan arahan kepada ahli-ahli Sogwa.

Ia diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) Malaysia dan peserta yang memenuhi semua syarat akan mendapat sijil.

Sarawak Skills menyifatkan sokongan industri merupakan pendekatan pelbagai serampang terhadap pembangunan bakat yang memudahkan sumbangan kepada transformasi landskap ekonomi dan digital Sarawak selaras dengan Strategi Pembangunan Pasca Covid-19 Sarawak 2030 (PCDS 2030).

MOU itu disaksikan oleh Pengerusi Sarawak Skills Tan Sri Datuk Amar (Dr) Abdul Aziz Dato Husain, Pengurus Besar Pejabat Wilayah Petronas Sarawak Julaihi Mohd Mantali selaku Naib Pengerusi Sarawak Skills dan Setiausaha Sarawak Skills Datuk Maznah Dazmi.

Bagi pihak Sarawak, MoU ditandatangani oleh Pegarah Eksekutif Institut Pembelajaran Kumpulan Sarawak Skills Hallman Sabri bersama-sama Pengurus Kampus Sarawak Skills Cawangan Miri Ts Syuhaira Mohd Zin.

Sementara Petronas diwakili oleh Pengurus Besar Kanan Petronas Carigali Sdn. Bhd.-Sarawak Asset Anuar Ismail bersama-sama Pengurus Besar Petronas Carigali Sarawak Asset Zubaidi Abang Zamri.

Manakala Pegarah Chew Yong Loong akan menandatangani bagi pihak Mui Lee Enterprise bersama-sama dengan Pengurus Besar Julia Chew Lee San.

Pengerusi Sogwa Jamal Abdullah bersama-sama Naib Pengerusi Keroana Johny Weiss menandatangani MOU mewakili Sogwa.

BERITA LAIN

Program Sarjana Muda Undang-Undang UM dilancar di Sarawak

KUCHING: Perjanjian Persefahaman (MoU) yang ditandatangani antara Kementerian Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat dengan Universiti Malaya (UM) dan Universiti Teknologi Swinburne, Sarawak mewujud dan memudahkan

Program vaksinasi haiwan percuma

KUCHING: Majlis Perbandaran Padawan (MPP) dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak akan menganjurkan program vaksinasi haiwan peliharaan, esok. Program terbabit akan berlangsung dari jam 9 pagi

BERITA TERBARU