Trending

Tiada pengaruh politik dalam RUU Ombudsman Sarawak 2023

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Ibrahim Baki ketika membahaskan RUU Ombudsman Sarawak 2023 di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, di sini hari ini. (Foto oleh Ramidi Subari)

KUCHING: Rang Undang-Undang (RUU) Ombudsman Sarawak 2023 tidak mempunyai sebarang pengaruh politik bagi memastikan keberkesanan siasatan dalam aduan yang diterima. 

ADUN Satok Datuk Ibrahim Baki berkata, ini kerana kerajaan Sarawak menghormati konsep pengasingan kuasa dan kepentingan Ombudsman Sarawak untuk lebih bebas agar ia mencapai objektif dan fungsinya.

“Sebagai ahli politik dan penjawat awam, saya menjangkakan pelbagai tafsiran RUU ini yang ingin diperkenalkan oleh kerajaan.

“Dengan kelulusan RUU Ombudsman Sarawak, kita akan terus mencipta sejarah untuk menjadi negeri pertama yang mempunyai agensi khusus untuk memastikan kita, kerajaan, jujur ​​serta mereka yang diamanahkan oleh rakyat,” katanya bagi membahas dan menyokong RUU Ombudsman Sarawak 2023 di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, di sini hari ini.

Ibrahim berkata, RUU ini tidak akan dapat menyelesaikan masalah sosial dan sistemik yang membolehkan salah tadbir, penyelewengan dan rasuah, namun ia adalah satu langkah besar ke arah memastikan ketelusan, akauntabiliti dan menegakkan kepercayaan awam.
 
Jelasnya, kepercayaan adalah penting kerana kerajaan memerlukan rakyat untuk mempercayai kerajaan dengan dasar yang akan memberi manfaat kepada mereka, 

“Rakyat  juga memerlukan alasan untuk mereka mempercayai bahawa kita akan melaksanakan kuasa kita dengan setia dan tidak menyalahgunakannya sesuka hati.
 
“Dengan persepsi rakyat yang lebih baik terhadap sesebuah kerajaan, ia hanya akan memberi manfaat kepada rakyat dari segi penjelasan dasar, penyampaian perkhidmatan yang lebih baik serta meningkatkan imej kita di mata dunia,” katanya.

Tambahnya, ini penting untuk kita menarik pelaburan ke yang penting ke Sarawak ke arah pembangunan ekonomi, mencipta pekerjaan dan meningkatkan pendapatan isi rumah.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru