ARTIKEL

UK rancang bina kuasa nuklear terbesar

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

LONDON: Kerajaan UK pada Khamis mengumumkan rancangan untuk pengembangan kuasa nuklear terbesar negaranya selama 70 tahun, dalam meningkatkan kebebasan tenaga dan memenuhi sasaran pelepasan karbon.

Pelan Hala Tuju Nuklear Awam termasuk meneroka pembinaan stesen janakuasa baharu yang besar, pelaburan bernilai £300 juta (AS$382 juta) untuk menghasilkan bahan api uranium termaju dan peraturan yang lebih bijak.

Langkah itu termasuk menggandakan kuasa nuklear UK menjelang 2050 kepada 24 gigawatt, cukup untuk menyediakan satu per empat daripada keperluan elektrik UK.

“Nuklear adalah penawar sempurna kepada cabaran tenaga yang dihadapi Britain.

Ia hijau, lebih murah dalam jangka panjang dan memastikan keselamatan tenaga UK,” kata Perdana Menteri, Rishi Sunak.

“Ini adalah keputusan jangka panjang yang tepat dan merupakan langkah seterusnya dalam komitmen kami terhadap tenaga nuklear, yang meletakkan kami di landasan untuk mencapai sifar bersih menjelang 2050 dengan cara terukur dan mampan,” tambahnya.

Kerajaan berkata, ia komited kepada sasaran sifar bersih 2050 tetapi mendapat kecaman selepas mengumumkan musim panas lalu bahawa kerajaan mengeluarkan ratusan lesen minyak dan gas baharu di Laut Utara.

Ia juga sedang bergelut dengan krisis kos sara hidup yang sebahagiannya disebabkan oleh kenaikan harga minyak dan gas berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Menteri Tenaga, Claire Coutinho berkata, rancangan itu bermakna UK tidak lagi dipegang untuk menebus tenaga zalim seperti Vladimir Putin.

Kerajaan berkata, cadangan itu mewakili pengembangan kuasa nuklear terbesar selama 70 tahun, sambil menambah ia bakal mengurangkan bil elektrik, menyokong beribu-ribu pekerjaan dan meningkatkan keselamatan tenaga UK.

Cadangan yang paling menarik perhatian ialah kemungkinan pembinaan stesen janakuasa lain sebesar Sizewell di timur England, pembinaan yang dimulakan tahun ini dan Hinkley di barat England, yang sedang dalam pembinaan.

Kedua-dua stesen janakuasa itu mampu menjana kuasa enam juta rumah setiap satu.

UK kini mempunyai sembilan reaktor nuklear yang beroperasi di lima tapak tetapi kebanyakannya hampir tamat hayat operasinya.

Enam reaktor di tiga tapak ditutup sejak 2021 dan bakal diruntuhkan. Bagaimanapun, pengendali EDF mengumumkan pada Mac bahawa ia memanjangkan hayat dua loji janakuasa British iaitu Heysham 1 dan Hartlepool. UK berhasrat membina sehingga lapan reaktor baharu menjelang 2050. – AFP

LAIN-LAIN BERITA

Empat peluncur ski maut dalam runtuhan salji

BISHKEK, Kyrgyzstan: Runtuhan salji di timur Kyrgyzstan mengorbankan empat nyawa, menurut perkhidmatan media Kementerian Situasi Kecemasan Kyrgyzstan pada Isnin. Tragedi berlaku pada 1 petang waktu

Protes ulang tahun pemberontakan anti-Marcos

MANILA: Beratus-ratus penunjuk perasaan Filipina berarak melalui Manila pada Ahad, menandakan ulang tahun kebangkitan yang menggulingkan Ferdinand Marcos, sambil berikrar untuk menghalang anaknya daripada mengulangi

BERITA TERBARU