Usah percaya PH lagi

KUCHING: Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) Cawangan Stakan meminta orang ramai untuk menyedari semua naratif palsu dan ketakutan yang telah dilakukan oleh Pakatan Harapan (PH) sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) dan sehingga mereka kehilangan kuasa.

Pengerusi SUPP Cawangan Stakan Sim Kiang Chiok berkata PH secara konsisten mendorong idea bahawa Malaysia adalah negara yang muflis, dalam misi mereka merebut kuasa di Putrajaya.

“Pembohongan dan ketakutan ini telah terbukti salah apabila kerajaan Perikatan Nasional (PN) dapat segera menyediakan tiga pakej rangsangan yang berbeza untuk membantu ekonomi sambil menghabiskan lebih dari RM295 bilion untuk tiga pakej pemulihan dan rangsangan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau menambah bekas Perdana Menteri, Tun Mahatir Mohamad telah menjelaskan dalam beberapa hari terakhirnya berkuasa bahawa sebenarnya Malaysia mempunyai simpanan tunai RM2 trilion dan mampu mengatasi wabak Covid-19, fakta yang kemudian disahkan oleh Menteri Kewangan baharu Tengku Zafril.

Justeru, Kiang Chiok berkata SUPP Cawangan Stakan menuntut permintaan maaf dari bekas Menteri Kewangan Lim Guan Eng dan semua yang lain dari PH yang secara tidak bertanggungjawab memberitahu rakyat bahawa hutang negara tinggi dan akan muflis.

“Semua pembohongan itu terbukti tidak benar dan kebenarannya sekarang dapat dilihat oleh semua orang.

“Sangat mustahil bagi kerajaan PN sekarang yang begitu efisien dalam dua setengah bulan terakhir tanpa dana yang sangat diperlukan,” katanya.

Katanya lagi, Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sarawak juga telah mengalihkan pandangan kepada kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang mendakwa bajet RM11 bilion pada tahun 2019 akan membuat Sarawak muflis.

“Kami dalam SUPP Stakan mendesak orang ramai untuk melihat naratif oleh DAP ini sebagai apa yang sebenarnya pembohongan belaka,” katanya.

Malah, Kiang Chiok menambah Petronas telah bersetuju untuk membayar semua cukai jualan negeri (SST) kepada Sarawak bagi produk minyak dan gas, selain harus menggunakan lesen perlombongan di bawah Petros.

Mengenai pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), beliau mengingatkan setiap orang agar sentiasa berwaspada untuk mengelakkan gelombang kedua Covid-19, walaupun sebilangan besar orang sudah kembali bekerja.

“Kita masih dalam wabak sehingga vaksin atau ubat ditemui dan paling penting kita mengamalkan kebiasaan baharu iaitu penjarakan sosial, menjaga kebersihan diri serta mematuhi prosedur operasi standard (SOP),” katanya.