ARTIKEL

2,900 pelanggan pertama Axia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Perodua telah melancarkan model generasi baharunya, Perodua Axia Serba Baharu dengan 2,900 pelanggan dijangka akan menerima kereta baharu mereka dalam masa terdekat.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato’ Sri Zainal Abidin Ahmad berkata, daripada 44,000 tempahan sedia ada, Perodua dapat meyakinkan 13,600 pelanggan untuk menukar kepada model terbaharu.

“Dengan pelancaran Perodua Axia Serba Baharu, fokus kami (untuk model baharu ini) terbahagi kepada dua iaitu memaksimumkan penghantaran kepada para pelanggan kami dan menukar tempahan Axia generasi sebelumnya kepada Axia Serba Baharu,” katanya.

Beliau berkata, lebih 6,500 tempahan baharu (sejak 31 Januari 2023), syarikat kereta kompak itu mempunyai jumlah tempahan sebanyak 20,100 unit.

“Kami amat bersyukur dan terdorong dengan sokongan yang ditunjukkan oleh para pelanggan kami – untuk model baharu ini serta untuk semua produk dan perkhidmatan kami.

“Sasaran 314,000 pendaftaran dan 330,000 pengeluaran kami untuk tahun ini (2023) menggambarkan komitmen kami untuk memastikan tempahan anda dapat dihantar dalam masa yang terbaik tanpa menjejaskan kualiti,” kata Dato’ Sri Zainal.

Dato’ Sri Zainal menambah bahawa Perodua Axia Serba Baharu mensasarkan jualan sebanyak 5,700 unit sebulan, menjadikan sasaran pengeluaran tahunan model itu melebihi 82,000 unit.

Perodua Axia Serba Baharu D-CVT (Dwi-Mod CVT) 1.0 liter didatangkan dalam 4 varian G, X, SE dan AV.

Dengan powertrain (enjin dan transmisi) ini, penggunaan bahan api berpotensi mencecah sehingga 27.4 km/l dengan sistem Eco Idle atau Start/Stop automatik.

Prestasi ini berdasarkan Kitaran Pemanduan Malaysia (MDC), yang mengikut keadaan jalan raya tempatan dan corak pemanduan.

Berharga antara RM38,600 untuk varian peringkat kemasukan G dan RM49,500 untuk varian teratas AV.

Axia Serba Baharu menawarkan pelbagai pilihan untuk rakyat Malaysia.

Perodua Axia Serba Baharu didatangkan dalam lima warna – Granite Grey, Lava Red, Glittering Silver, Ivory White (solid) dan Coral Blue (Baharu).

“Ciri-ciri nilai tambah (jika dibandingkan dengan model Axia generasi sebelumnya) adalah berbeza kerana model serba baharu ini diperhalusi dalam semua aspek keselesaan, ruang, keselamatan, saiz dan estetika,” katanya.

Dari segi keselamatan, Perodua Axia Serba Baharu mendapat penarafan 4-bintang daripada Program Penilaian Kereta Baharu untuk Negara Asia Tenggara (ASEAN NCAP).

“Kami menggalakkan rakyat Malaysia untuk mengunjungi 192 cawangan jualan kami yang sah untuk melihat dan memandu uji sendiri Perodua Axia Serba Baharu bermula hari ini,” tambahnya.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Dua saspek curi motosikal berjaya dicekup

MIRI: Seorang lelaki tempatan dan warganegara Indonesia yang terlibat dalam kes curi motosikal berjaya ditangkap oleh pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD)

Pelakon veteran, Kamal Bakar meninggal dunia

KUALA LUMPUR: Pelakon veteran Kamaruldzaman Bakar atau lebih dikenali Kamal Bakar meninggal dunia di Hospital Melaka awal pagi ini. Pemergian pelakon itu pada usia 62

Awas cuaca panas, jerebu

BARU-BARU ini, kita dikejutkan dengan insiden strok haba dan demam yang melibatkan kanakkanak. Ia disebabkan keadaan cuaca panas atau fenomena El Nino yang turut dipengaruhi

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga