ARTIKEL

5G di Malaysia capai 76.1 peratus

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

PUTRAJAYA: Rangkaian 5G di kawasan berpenduduk di Malaysia telah mencapai 76.1 peratus setakat 30 Nov lepas, kata Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil.

Beliau berkata ini bermakna hanya berbaki kurang empat peratus untuk negara mencapai sasaran 80 peratus kawasan berpenduduk mendapat liputan rangkaian 5G menjelang akhir tahun ini.

Fahmi berkata setelah Malaysia mencapai sasaran itu, kerajaan akan memutuskan untuk mewujudkan rangkaian 5G yang kedua pada masa akan datang.

“Pada 1 Dis yang lepas, kita telah tanda tangan Perjanjian Langganan Saham (SSA), maka kelima-lima syarikat telekomunikasi akan menyuntik RM233 juta ke dalam Digital Nasional Bhd (DNB) setiap satu.

Bererti jumlah itu nanti akan membantu dari segi operasi DNB serta pelaksanaan rangkaian 5G,” katanya kepada pemberita selepas perhimpunan bulanan Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) di sini, hari ini.

Selain itu, Fahmi berkata KKD akan mempertimbangkan untuk melanjutkan Pakej 5G Rahmah sehingga Mac 2024 dan perkara itu akan diputuskan menerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) serta Pasukan Petugas 5G.

Beliau berkata ini kerana setakat 30 Okt lepas, masih terdapat baki kira-kira 50 peratus peranti yang belum dibeli daripada hampir 100,000 peranti yang disediakan kepada golongan B40 di negara ini.

“Maka kita ada perbincangan dan memandangkan kita hampir capai 80 peratus sasaran rangkaian 5G, jadi mungkin lebih ramai akan berminat. Kita mungkin akan pertimbang untuk lanjutkan program 5G Rahmah ini,” katanya.

Mengenai perhimpunan bulanan hari ini, Fahmi berkata kestabilan politik di negara ketika ini membolehkan kerajaan berjaya mengumumkan lima dasar penting sepanjang tahun ini.

Beliau berkata lima dasar berkenaan termasuk pengumuman Ekonomi MADANI, Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030), Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), mengkaji semula gaji penjawat awam serta kertas putih mengenai Dasar Gaji Progresif yang telah diluluskan di Parlimen.

“Ini kita boleh anggap sebagai ulang tahun pertama sejak hari pertama saya merakam waktu mulai kerja di KKD. Setahun yang cukup menginsafkan dan mendewasakan, banyak pengalaman dan pengajaran serta beberapa perkara yang telah berjaya kita usahakan.

Jadi saya ambil peluang untuk menyatakan beberapa pencapaian, tapi bukan untuk niat melalaikan, sebaliknya untuk menjadi pemangkin dan pembakar semangat untuk kita berusaha lebih gigih menjelang 2024,” katanya.

LAIN-LAIN BERITA

Kanak-kanak empat tahun maut dihempap pokok

JEMPOL: Keseronokan dua beradik mandi di sebuah pusat rekreasi di Batu Kikir bertukar tragedi apabila kanak-kanak lelaki berumur empat tahun maut dihempap sebatang pokok pada

Azman Adnan, Ketua Pengarah Pendidikan baharu

PUTRAJAYA: Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan (Sektor Operasi Sekolah), Azman Adnan, dilantik sebagai Ketua Pengarah Pendidikan yang baharu berkuat kuasa Selasa, demikian menurut Kementerian Pendidikan (KPM). Kementerian

BERITA TERBARU

Kanak-kanak empat tahun maut dihempap pokok

JEMPOL: Keseronokan dua beradik mandi di sebuah pusat rekreasi di Batu Kikir bertukar tragedi apabila kanak-kanak lelaki berumur empat tahun maut dihempap sebatang pokok pada

Ex-TYT Sarawak madamka seput tumu pagi tadi

KUALA LUMPUR: Ex-Tuai Pemegai Menua (TYT) Nengeri Sarawak, Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud madam ke seput ba Palan Perubat C-V-S Kuala Lumpur pukul 4.40

Tun Taib meninggal dunia

KUALA LUMPUR: Mantan Yang Dipertua Negeri Sarawak, Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud menghembus nafas terakhir di pusat perubatan C-V-S Kuala Lumpur pada 4.40 pagi