Adun Padungan keluar DAP: Saya doakan yang terbaik

KUCHING: Ahli Parlimen Bandar Kuching Dr Kelvin Yii (gambar) mengakui terkejut dengan tindakan Adun Padungan Wong King Wei keluar daripada DAP.

“Sejujurnya saya terkejut menerima berita semalam dan seseorang yang saya panggil saudara memutuskan untuk berundur daripada politik,” kata pemimpin DAP itu dalam catatan Facebook, semalam.

Beliau telah bersama-sama Wong sejak bergabung dalam politik dan bertukar idea, membincangkan dasar, bekerjasama bahkan berkongsi impian tentang masa depan untuk kesejahteraan rakyat.

“Politik merupakan perjalanan naik turun, tinggi dan rendah, kecewa dan gembira. Tetapi yang lebih penting melalui semua itu, ia juga berfungsi sebagai tempat belajar, pengalaman dan peluang untuk kemajuan rakyat.

“Tidak ada makhluk yang sempurna, platform yang sempurna atau keadaan yang ideal. Walaupun ada perselisihan, ini juga merupakan kesempatan bagi saya sendiri dan semua untuk merenungkan dan terus belajar, bangun dan memberikan yang terbaik ketika menjalankan tanggungjawab,”katanya.

Yii berkata, beliau dan pasukannya akan berusaha melakukan yang terbaik dan memberikan yang terbaik. “Saya doakan yang terbaik untuk anda, Wong King Wei. Semoga Tuhan terus memberkati anda dalam usaha anda yang seterusnya.

“Buat masa ini, saya berharap dapat terus bekerjasama untuk kepentingan konstituen kami di Padungan dan Bandar Kuching,” ujarnya.

Wong mengumumkan keluar daripada DAP dan tidak akan mempertahankan kerusi Dun Padungan dalam PRN-12 kelak.

Beliau juga meletak jawatan sebagai Naib Pengerusi DAP Sarawak, berundur daripada semua jawatan lain dalam parti termasuk sebagai ahli DAP dengan serta-merta.

Tindakannya itu dibuat kerana sudah hilang keyakinan malah kecewa dengan tindakan serta mainan politik DAP Sarawak.

Suara Sarawak