Didik pelajar pemuliharaan hidupan liar di Sarawak

MIRI: Seramai 11 pelajar kejurute raan alam sekitar Universiti Curtin Malaysia mengadakan lawatan ke beberapa pusat pemuliharaan hidupan liar di Kuching.

Lawatan tersebut secara langsung untuk mendidik pelajar tentang pemuliharaan hidupan liar di Sarawak.

Ia merupakan sebahagian daripada Unit Pemuliharaan Hidupan Liar ENST 2002 bagi Sarjana Muda Kejuruteraan dalam kursus Kejuruteraan Alam Sekitar.

Lawatan meliputi Gua Angin, Pusat Hidupan Liar Semenggoh, Pusat Penyelidikan Botani dan Pusat Hidupan Liar Matang.

Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Alam Sekitar di Fakulti Kejuruteraan dan Sains Curtin Malaysia, Dr Tay Ai Chen yang mengetuai lawatan berkata, lawatan ke pusat pemuliharaan hidupan liar sebagai sebahagian daripada kursus kejuruteraan alam sekitar.

“Kajian lawatan seperti ini memberi pelajar pemahaman yang lebih baik mengenai isu-isu yang berkaitan dengan pemuliharaan hidupan liar dan keperluan untuk pembangunan yang mampan, supaya mereka dapat menangani isu-isu ini secara berkesan sebagai jurutera alam sekitar pada masa akan datang,” katanya.

Beliau menambah, pelajar mendapat manfaat serta menghargai bimbingan, sokongan dan bantuan yang diberikan oleh agensi-agensi yang berkaitan semasa lawatan.

Sementara itu, Penyelaras Program Kejuruteraan Alam Sekitar Curtin Malaysia, Dr Tan Yee Yong berkata, kursus kejuruteraan alam sekitar Curtin melengkapkan pelajar dengan pengalaman kejuruteraan yang sangat praktikal dan inovatif melalui perjalanan lapangan, pembangunan pembelajaran, ceramah, dan makmal terbuka.

“Kursus kurikulum telah dikreditkan oleh Majlis Akreditasi Kejuruteraan Malaysia dan graduan kursus untuk menikmati peluang kerjaya dalam pelbagai sektor ekonomi,” tambah Dr Tan.

Kejuruteraan Alam Sekitar Curtin (Kejuruteraan Alam Sekitar) Curtin telah dibangunkan di Curtin Malaysia dan dimulakan pada tahun 2015.

Struktur kursus menggabungkan asas-asas dari tiga bidang: kejuruteraan kimia, sains dan kejuruteraan pembinaan dan sains alam sekitar.

Teras Kurikulum direka untuk menangani masalah utama global seperti pemuliharaan alam sekitar dan kemampanan kejuruteraan.

Keluasan dan kedalaman kurikulum melengkapkan pelajar dengan kemahiran penyelesaian masalah kejuruteraan kompleks dan pengalaman kejuruteraan yang inovatif dan kreatif.

Graduan turut menikmati prospek pekerjaan yang baik kerana permintaan jurutera alam sekitar berkembang pesat di seluruh dunia.

Suara Sarawak