Trending

Duta Besar akui, akaunlagu kontroversi Hello Kuala Lumpur berpusat di India

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

Duta Besar Republik Indonesia di Malaysia, Hermono merespons viralnya lagu berjudul ‘Hello Kuala Lumpur’ yang didawak menciplak lagu ‘Halo-Halo Bandung’. 

Bersiaran di tvOne pada 13 September lepas, Hermono berkata, pihaknya sudah melakukan siasatan dan ternyata pengelola akaun tersebut berpusat di India dan bukannya Malaysia.

“Motifnya komersial, supaya banyak ditonton, banyak subscribernya, dan ini sudah lama,” ujar Hermono.

Hermono mengakui pihak KBRI sangat hati-hati dengan viralnya lagu tersebut kerana menurut beliau belum tentu yang membuat dan menyebarkan lagu yang dikatakan menciplak lagu “Halo-halo Bandung” ciptaan Ismail Marzuki itu adalah Malaysia.

“Kita harus hati-hati, kerana belum tentu orang Malaysia. Dulu kan ada ramai juga, burung garuda diganti kepala ayam, kita marah, ternyata yang bikin anak Indonesia,” ujar beliau lagi.

Beliau menasihati masyarakat Indonesia menyalurkan protes berkaitan lagu tersebut kepada pihak berwewenang untuk siasatan lanjut, siapa membuat dan mengunggahnya ke media sosial. 

Sebelumnya, lagu berjudul ‘Helo Kuala Lumpur’ viral di media sosial karena diduga menjiplak lagu ‘Halo-halo Bandung’ ciptaan Ismail Marzuki.

Lagu tersebut dimuat baik di saluran YouTube Kids “Lagu Kanak TV” yang berisi lagu dan cerita khusus untuk anak-anak. T

Lagu ‘Helo Kuala Lumpur’ itu sudah dimuat naik sejak 2018 di saluran Youtube berkenaan.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru