ARTIKEL

Guna rumah sewa lombong mata wang kripto

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

LOMBONG…Rak kosong dijadikan tempat perkhidmatan perlombongan mata wang kripto

KOTA SAMARAHAN: Sebuah kediaman sewa di Kota Samarahan dikesan menjadi aktiviti perlombongan mata wang bitcoin baru-baru ini.

Sarawak Energy Berhad dalam satu kenyataan mengesahkan, aktiviti haram dijalankan oleh penyewa itu disedari selepas pemilik rumah mendapati terdapat aktiviti kecurian elektrik di kediaman terbabit.

“Susulan itu pemilik rumah telah menghubungi pihak Sarawak Energy untuk memutuskan bekalan elektrik kerana sewa tidak dibayar.

“Operasi bersama pihak polis mengesahkan bahawa kediaman itu telah digunakan untuk perlombongan mata wang kripto serta terdapat kabel penoreh untuk mencuri elektrik bagi tujuan pengoperasi tersebut,” kata kenyataan itu, semalam.

BAHAYA….Kabel rakaman terus (kabel merah) yang digunakan untuk mencuri elektrik untuk menggerakkan perkhidmatan perlombongan mata wang kripto

Akibat daripada itu, Sarawak Energy mengesahkan pihaknya mengalami kerugian kira-kira RM14,000 sebulan, atau lebih RM170,000 sejak 13 bulan yang lalu.

Kesemua barangan berkaitan di kediaman tersebut telah dirampas bagi tujuan siasatan lanjut polis dilakukan.

Kenyataan itu turut memberi amaran kepada mana-mana individu didapati bersalah mencuri elektrik akan didakwa mengikut Seksyen 33(5) Ordinan Elektrik dengan penalti sehingga RM100,00 atau penjara lima tahun atau kedua-duanya sekali.

BERITA LAIN

280 individu sertai Larian Amal Rakyat 2.0

KUCHING: Seramai 280 individu telah menyertai program Larian Amal Rakyat 2.0 yang berlangsung semalam. Program larian tersebut anjuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Sekolah

BERITA TERBARU