Restoran Puzzle saji pelbagai menu istimewa pakej bufet Ramadan

Guna rumah sewa lombong mata wang kripto

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
BAHAYA....Kabel rakaman terus (kabel merah) yang digunakan untuk mencuri elektrik untuk menggerakkan perkhidmatan perlombongan mata wang kripto
LOMBONG…Rak kosong dijadikan tempat perkhidmatan perlombongan mata wang kripto

KOTA SAMARAHAN: Sebuah kediaman sewa di Kota Samarahan dikesan menjadi aktiviti perlombongan mata wang bitcoin baru-baru ini.

Sarawak Energy Berhad dalam satu kenyataan mengesahkan, aktiviti haram dijalankan oleh penyewa itu disedari selepas pemilik rumah mendapati terdapat aktiviti kecurian elektrik di kediaman terbabit.

“Susulan itu pemilik rumah telah menghubungi pihak Sarawak Energy untuk memutuskan bekalan elektrik kerana sewa tidak dibayar.

“Operasi bersama pihak polis mengesahkan bahawa kediaman itu telah digunakan untuk perlombongan mata wang kripto serta terdapat kabel penoreh untuk mencuri elektrik bagi tujuan pengoperasi tersebut,” kata kenyataan itu, semalam.

BAHAYA….Kabel rakaman terus (kabel merah) yang digunakan untuk mencuri elektrik untuk menggerakkan perkhidmatan perlombongan mata wang kripto

Akibat daripada itu, Sarawak Energy mengesahkan pihaknya mengalami kerugian kira-kira RM14,000 sebulan, atau lebih RM170,000 sejak 13 bulan yang lalu.

Kesemua barangan berkaitan di kediaman tersebut telah dirampas bagi tujuan siasatan lanjut polis dilakukan.

Kenyataan itu turut memberi amaran kepada mana-mana individu didapati bersalah mencuri elektrik akan didakwa mengikut Seksyen 33(5) Ordinan Elektrik dengan penalti sehingga RM100,00 atau penjara lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Berita Berkaitan

E-Paper

22 Mac 2023

Berita Terbaru