ARTIKEL

Hari mengundi diboikot

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

ANTANANARIVO: Undian dibuka pada Khamis dalam Pilihan Raya Presiden Madagascar, dengan penyandangnya bertaruh pada pemilihan semula dan kebanyakan calon pembangkang memboikot tinjauan itu atas kebimbangan integriti undi.

Negara pulau Lautan Hindi itu ialah pengeluar vanila global yang terkemuka tetapi juga salah satu negara termiskin di dunia, digoncang oleh krisis politik sejak kemerdekaan daripada Perancis pada 1960.

Berikutan perintah berkurung pada waktu malam dan bantahan berminggu-minggu, pengundian berjalan dengan tenang pada pagi Khamis, menurut wartawan AFP, dengan pengundi muncul dari tempat mengundi, ibu jari mereka diwarnai dengan dakwat kekal hijau dan emas.

Undian dijadual dibuka sehingga 5 petang, tetapi ia dilihat sama ada pengundi yang cenderung kepada pembangkang, menyahut seruan calon mereka untuk tinggal di rumah.

“Saya mengundi, tetapi kami tahu ini bukan perkara biasa,” kata Eugene Rakatomalala, 43. “Tidak ada calon yang berkempen,” tambahnya.

Penyandangnya, Presiden Andry Rajoelina menepis kritikan dan menyatakan keyakinan bahawa beliau memperoleh pemilihan semula pada pusingan pertama pengundian.

Beliau merupakan salah seorang daripada 13 calon dalam undian, tetapi 10 daripada yang lain menyeru pengundi untuk mengelak pilihan raya, mengadu akan rampasan kuasa institusi yang memihak kepada Rajoelina.

“Kami merayu kepada semua orang untuk tidak mengundi. Syarat untuk pilihan raya presiden yang telus, diterima oleh semua, belum dipenuhi

. “Jangan mengambil bahagian dalam penipuan ini, ia adalah jenaka di Madagascar,” kata Roland Ratsiraka, salah seorang calon yang membantah, pada Selasa.

Sejak awal Oktober, kumpulan pembangkang termasuk dua bekas presiden mengetuai perarakan bantahan hampir setiap hari, sebahagian besarnya tidak dibenarkan di ibu negara.

Mereka kerap dibubarkan oleh polis yang melepaskan gas pemedih mata.

“Kami tidak mahu sebarang demonstrasi lagi, kami tidak mahu masalah dalam negara.

Kami mahu memilih sendiri, dengan mengundi,” kata Alain Randriamandimby, 43, seorang pencetak baju-T, kepada AFP pada awal pagi Khamis.

LAIN-LAIN BERITA

Rayuan ibu Navalny dapat perhatian

MOSCOW: Sebuah mahkamah di Rusia, Far North bakal mendengar kes pada bulan depan yang dibawa oleh ibu kepada pemimpin pembangkang, Alexei Navalny, yang dihalang daripada

China keluarkan amaran cuaca buruk

BEIJING: Amaran cuaca buruk diumumkan di seluruh kawasan China pada Rabu ketika suhu menjunam di selatan, dengan Beijing kini dalam keadaan bersalji. Pihak berkuasa memperbaharui

BERITA TERBARU

Fahmi ulang jaminan keselamatan sistem PADU

Kerajaan mengulangi jaminan terhadap keselamatan sistem Pangkalan Data Utama (PADU) susulan dakwaan sistem yang mengumpulkan data peribadi rakyat Malaysia itu digodam. Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil