ARTIKEL

Kenaikan gaji penjawat awam mampu dilaksana menerusi kawalan pengurusan kewangan kerajaan – PM Anwar

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KANGAR: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan bahawa peningkatan gaji penjawat awam mulai Disember tahun ini mampu dilaksana menerusi kawalan pengurusan kewangan kerajaan.

Menteri Kewangan itu berkata peningkatan gaji penjawat awam, dijangka membabitkan kos lebih RM10 bilion mulai tahun depan, boleh ditampung dengan pengurusan kewangan yang lebih tegas.


“Kenaikan gaji itu boleh dilaksana kerana kita boleh kawal pengurusan kewangan… saya yakin ada barakah, ada nikmat kalau kita betul-betul strict dan rigid dalam hal ini,” katanya ketika menyampaikan ucaptama pada Program Perkampungan Sunnah Siri ke-9, pada Jumaat malam. 

Beliau berkata keputusan menaikkan gaji penjawat awam adalah merupakan ganjaran yang adil dan sebagai usaha meningkatkan lagi kefahaman tugas serta disiplin mereka.

“Tingkatkan kefahaman, kerja bersungguh-sungguh, disiplin polis, disiplin tentera… jadi saya bertanggungjawab untuk pastikan ini boleh (dilaksanakan),” katanya.

Perdana Menteri juga berkata pimpinan negara Islam perlu terus berani menegur dan menyatakan pandangan dalam isu kekejaman terhadap rakyat Palestin ketika ini.

“Perkembangan mutakhir di Gaza yang pernah saya ungkapkan sebelum ini ialah kelesuan suara pimpinan negara-negara Islam, hilang upaya dan kekuatan untuk menyatakan sikap keras dan tegas bagi menghentikan kekejaman penjajahan manusia ke atas manusia.

“Oleh yang demikian, kerakusan (rejim) Zionis Israel (akan) berterusan dengan dukungan beberapa negara Barat khususnya Amerika Syarikat.


“Saya tidak mewakili negara besar, saya mewakili negara sederhana dengan kekuatan ekonomi yang sederhana tetapi saya tidak boleh lihat kelesuan ini dan mengizinkannya,” kata beliau.
– Bernama

BERITA LAIN

BERITA TERBARU