ARTIKEL

Keperluan asas mangsa banjir mencukupi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Semua mangsa banjir yang dipindahkan ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) diberi keperluan asas secukupnya.
Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak Datuk Seri Fatimah Abdullah berkata, makanan yang dimasak turut diagihkan kepada mereka sebanyak tiga kali sehari.
“Sebelum ini, kita ada mengadakan aktiviti memasak dan makan bersama-sama tetapi kerana penularan wabak Covid-19, aktiviti itu tidak dibenarkan.
“Kita akan memastikan keperluan asas mangsa mencukupi termasukl keselamatan dan kesihatan mereka pada tahap terbaik,” tegasnya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika mengadakan lawatan ke PPS SJK (C) Chung Hua Sungai Tengah, Sejijak di sini pada Jumaat.
Sementara, Fatimah telah melawat PPS SMK Batu Kawa selepas menerima laporan media tempatan bahawa mangsa dari Desa Wira Lorong 5I yang berada di dewan sementara mengalami kekurangan bekalan makanan.
Jelasnya, laporan itu memohon bantuan daripada pihak berkaitan untuk membekalkan makanan.
“Sebenarnya, tempat pemindahan terbabit adalah atas inisiatif Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Desa Wira 5I khas untuk penduduk berkenaan tanpa didaftarkan sebagai PPS.
“Lebih menyedihkan apabila dewan sementara itu turut dinaiki air pada malam Rabu lepas, dan kesemua mangsa dinasihati berpindah ke PPS Batu Kawa,” ujarnya.
Menurut beliau, sebanyak 18 keluarga dipindah ke bilik kelas bagi mengurangkan kesesakan di dalam dewan sekolah apabila mangsa dari Kampung Sureh turut menggunakan tempat berkenaan.

BERITA LAIN

Industri media Malaysia perlu ada acuan sendiri

KUCHING: Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil berkata ketua-ketua pengarang di Malaysia mahu industri media di negara ini dibentuk mengikut acuannya sendiri. Beliau berkata mesej itu disampaikan

Bawang Assan perlukan pemimpin baharu

SIBU: Kawasan DUN Bawang Assan sentiasa mendapat perhatian daripada Kerajaan Sarawak. Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Dr Sim Kui Hian berkata, kawasan itu disifatkannya ‘sudah

Guna salelit ganti menara untuk liputan lebih luas

KUCHING: Kementerian Komunikasi sedang mengkaji penggunaan satelit untuk dijadikan sebagai menara bagi menghubungkan capaian liputan secara terus ke telefon, kata menterinya, Fahmi Fadzil. Menurutnya, teknologi

BERITA TERBARU

Kuching selamat, cantik, pintar

BANDAR raya yang cantik, bersih, tersusun, moden dan lengkap dengan segala kemudahan dan kelengkapan sentiasa menarik untuk dikunjungi. Bergantung pada sumber, senarai bandar raya yang