ARTIKEL

Kerajaan Sarawak jalankan proses penilaian wajar

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUCHING: Kerajaan Sarawak kini sedang menjalankan proses penilaian wajar terhadap MASWings Sdn Bhd sebagai persediaan untuk pengambilalihan, katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN), semalam.

Timbalan Menteri Pengangkutan (Udara dan Jalan), Datuk Dr Jerip Susil berkata selain itu, rundingan sedang dijalankan dengan Malaysia Aviation Group (MAG) serta Khazanah Nasional Bhd untuk membeli saham dalam MASWings.

“Pengambilalihan dilakukan secara berperingkat dan operasi syarikat penerbangan milik Sarawak itu hanya dimulakan selepas keseluruhan proses pengambilalihan berkenaan selesai dan dimuktamadkan,” katanya dalam jawapan kepada Lo Khere Chiang (GPS-Batu Kitang) yang ingin tahu syarikat penerbangan Sarawak mula beroperasi.

Pada 27 Oktober 2023, syarikat milik Sarawak Hornbill Skyways Sdn Bhd dan MAG menandatangani memorandum persefahaman (MoU) untuk mempercepatkan pembelian saham dalam MASWings.

Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata MoU itu membuka jalan kepada perbincangan terperinci antara kedua-dua pihak bagi memastikan negeri itu memperoleh pegangan majoriti dalam syarikat penerbangan berkenaan.

Hornbill Skyways yang mengendalikan perkhidmatan penerbangan carter di Sarawak sejak 1977, diberi mandat untuk mengambil alih pemilikan MASWings dan mengendalikan perkhidmatan udara luar bandar di Sarawak dan Sabah.

Abang Johari berkata Kerajaan Sarawak berhasrat menjadikan Kuching sebagai hab utama syarikat penerbangan dan meluaskan laluan penerbangan ke destinasi serantau termasuk Australia, Hong Kong, Singapura, Jepun, Korea Selatan dan India.

Bagaimanapun, beliau berkata MASWings tidak berorientasikan keuntungan kerana matlamatnya adalah untuk berkhidmat kepada rakyat. – Bernama

LAIN-LAIN BERITA

Eksport orkid sumbang RM4 bilion setahun

HASIL eksport orkid Malaysia mampu menyumbang RM4 bilion kepada industri florikultur di Malaysia kerana mendapat permintaan tinggi dari negara luar. Ketua Unit Industri Florikultur (Bahagian

Majukan sektor pertanian

MUKAH: Dalam memajukan sektor pertanian Sarawak, rakyat perlu terus memandang ke hadapan dengan memanfaatkan teknologi terkini. Menteri Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah, Datuk Seri

BERITA TERBARU