Kontraktor perlu siapkan projek Pan Borneo ikut piawaian, utamakan keselamatan pengguna

BINTULU: Kontraktor yang bertanggungjawab dalam pelaksanaan projek Lebuh Raya Pan Borneo melibatkan jajaran Sibu bukan sahaja perlu melaksanakan kerja mengikut piawaian bahkan mengutamakan keselamatan pengguna jalan raya dan komuniti keseluruhannya.

Ahli Parlimen Bintulu Datuk Sri Tiong King Sing berkata, sekiranya terdapat kelemahan atau kekurangan pada sesuatu projek yang dilaksanakan, kontraktor terlibat tidak seharusnya memberi pelbagai alasan, sebaliknya mereka mesti mematuhi spesifikasi kontrak yang telah dipersetujui dengan agensi kerajaan berkaitan.

Tegasnya, beliau tidak boleh bertoleransi dengan apa juga alasan pihak kontraktor yang telah dianugerahkan kontrak.

“Kontraktor yang telah mengambil kontrak mesti tahu tanggungjawab mereka dan pelaksanaan sesuatu projek mesti mengikut standard kelas pertama meskipun saya nampak ada kontraktor yang tidak memenuhi tahap tersebut,ujarnya semasa bermesyuarat dengan pihak Jabatan Kerja Raya(JKR) dan wakil syarikat Hock Seng Lee Berhad dan Musyati Sdn.Bhd. bertempat di Pejabat JKR Wilayah Tengah, semalam.

Masalah teknikal kejuruteraan seperti kegagalan untuk mengikuti garis panduan keselamatan semasa pembinaan dan naik taraf jalan, lalu lintas, tanda jalan, membabitkan Pan Borneo antara isu yang dibincangkan.

Tiong mengadakan perbincangan dengan pihak Jabatan Kerja Raya dan kontraktor yang terlibat dalam projek pembinaan Lebuh Raya Pan Borneo di Pejabat JKR Wilayah Tengah di Sibu.

Menurutnya, beliau menerima banyak aduan daripada orang awam, terutama pengguna jalan raya berhubung perkara itu.

Antara aduan yang diterima, Lebuhraya Pan Borneo yang menghubungkan Sarawak ‘hancur’ dan keselamatan pengguna jalan raya tidak terjamin; termasuk banyak bahagian jalan raya yang sedang dalam proses pembinaan tidak mempunyai tanda amaran atau notis yang jelas, tidak mematuhi syarat dan garis panduan keselamatan projek dan sebagainya,ujarnya.

Tiong turut berkata bahawa beberapa pembahagi (culvert) jalan raya bukan sahaja tidak mempunyai liputan lengkap, tetapi ia juga ditinggalkan di kedua-dua bahu jalan sesuka hati.

Perkara ini tidak mematuhi garis panduan keselamatan kejuruteraan, dan bahagian kejuruteraan sokongan yang berbeza tidak berada dalam tarikh akhir yang asal.

Walau bagaimanapun, kontraktor yang tidak bertanggungjawab ini masih dapat terus diberikan kontrak kejuruteraan, yang tidak jelas.

Pada pertemuan itu, beliau sekali lagi dengan tegas mengingatkan kontraktor-kontraktor terlibat menjalankan kerja dengan penuh tanggungjawab dengan memberikan perhatian khusus terhadap kualiti projek berkenaan sekaligus menyiapkannya berdasarkan tempoh yang diberikan

Dalam pertemuan itu juga pihak kontraktor terlibat turut diberikan masa dua minggu oleh pihak JKR untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Namun, Tiong mahu pihak terlibat menyegerakan tindakan tersebut ekoran ia berhubung kait dengan keselamatan pengguna jalan raya.

Kedua-dua kontraktor itu juga bersetuju untuk menyelesaikan masalah yang dibangkitkan itu.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Bintulu itu berterusan mengingatkan kontraktor terlibat untuk tidak melengahkan kerja mereka sambil menegaskan perkara itu perlu ditangani segera tanpa adanya sebarang bentuk alasan lagi.

Ini, katanya, kerana ia bukan masalah baharu memandangkan ia telah berlaku bertahan lamanya.

Apabila masalah dikenalpasti, maka ia harus dibincangkan dengan pihak JKR bagi mencari jalan penyelesaian dan bukannya dibiarkan begitu saja dengan memberikan pelbagai alasan, ujarnya lagi.

“Ini adalah ultimatum. Saya harap kedua-dua syarikat tersebut, Hock Seng Lee dan Musyati, dapat mematuhi syarat-syarat kontrak dan garis panduan keselamatan.

Sekiranya kontraktor enggan bekerjasama dan menyelesaikan masalah ini, saya akan meminta pihak JKR untuk mengambil tindakan terhadap syarikat-syarikat ini termasuk menyenaraihitamkan syarikat, kontraktor dan pengarah, termasuk pemegang saham, tambah Duta Khas Perdana Menteri ke Republik Rakyat China itu lagi.

‘Apa yang saya utamakan mereka perlu mengatasi kelemahan dan kekurangan yang dihadapi untuk melaksanakan projek dengan baik dan lancar,” katanya.

Suara Sarawak