ARTIKEL

Kumpul dana untuk pesakit prostat

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Lebih 200 penunggang sekitar Kuching, Indonesia serta Amerika Syarikat menyertai konvoi sempena program Distinguished Gentleman’s Ride (DGR) 2023 sejauh 18 kilometer di sekitar bandar raya ini, semalam.

Presiden Krew Motosikal Skuadron Rogue (RSMC) Mike Chin berkata, konvoi itu diadakan untuk memupuk kesedaran komuniti tempatan mengenai kanser prostat selain mengumpul dana untuk disalurkan kepada penghidap kanser prostat memerlukan.

“Konvoi ini usaha kita menyampaikan mesej tentang kanser prostat kepada orang Sarawak mahupun seluruh dunia.

“Ini acara antarabangsa yang dilaksanakan di seluruh dunia dan kami merupakan wakil yang melaksanakannya di peringkat Kuching,” katanya kepada pemberita di pekarangan MBKS, semalam.

Menurutnya, peserta konvoi dibahagikan kepada lima kumpulan yang bergerak dari MBKS ke beberapa hentian yang ditetapkan sebelum berakhir di Bazz Club berhampiran Kuching Park Hotel.

“Kita mengambil keputusan untuk tidak bergerak serentak kerana tidak mahu acara ini mengganggu ketenteraman awam. “Jadi satu kumpulan terdiri daripada 20 hingga 30 ahli.

Laluan terpulang kepada ketua untuk membawa mereka ke destinasi masing-masing,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Presiden RSMC Richard Payeng berharap, ada pihak mahupun pertubuhan tampil memberikan sokongan kepada mereka untuk menerusikan siri jelajah ke peringkat seterusnya.

Jelasnya, usaha ahli kelab membantu memberi kesedaran mengenai kanser prostat telah pun dimulakan kira-kira enam tahun lalu, dengan objektif yang sama untuk menyokong pengumpulan dana.

“Kami berharap tahun depan atau tahun-tahun mendatang akan ada lebih banyak sumbangan daripada peserta dengan menyertai tunggangan sebagai tanda menunjukkan sokongan terhadap program ini,” katanya.

Konvoi tersebut disertai penunggang motosikal berkuasa tinggi, klasik dan kumpulan penunggang motosikal jenis LC.

Penunggang hadir di pekarangan Majlis Bandaraya Kuching Selatan sekitar jam 10.30 pagi untuk sesi taklimat yang disampaikan oleh jurucakap RSMC.

Turut hadir acara tersebut, Penasihat Kru, Ian Dominic.

Kira-kira AS$323 telah dikumpul daripada penunggang di Kuching dan acara yang serupa juga diadakan di Sibu, Bintulu, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Kuala Lumpur, Melaka dan Pulau Pinang.

Dari segi seluruh dunia, sejumlah AS$6.37 juta dikumpul dan 100,816 penunggang menyertai konvois tahun ini.

DGR diasaskan di Sydney, Australia oleh Mark Hawwa.

Beliau mendapat ilham daripada foto Rancangan TV Don Drapper Lelaki Mad yang menaiki basikal klasik dan memakai sut terbaiknya.

Hawwa kemudian memutuskan tunggangan bertema dan menjadi cara terbaik untuk menghubungkan peminat motosikal khusus dan komuniti sambil mengumpul dana untuk menyokong golongan lelaki.

Pencapaian DGR sejak 2012 termasuk AS$37.5 juta yang dikumpul untuk kesihatan lelaki dan mendapat 340,000 penyertaan daripada penunggang klasik dan vintaj di 121 negara.

BERITA LAIN

Projek pembangunan giat dijalankan di sekitar Debak

SARIBAS: Beberapa pembangunan di kawasan sekitar Daerah Kecil Debak telah dipergiat bagi memastikan kawasan tersebut terus menikmati kemajuan. Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan Kesejahteraan Komuniti

BERITA TERBARU

Penyulut SPM meri pengaga ngagai semua

KUCHING: Bulih pemutus peresa nyulut ba Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 ukai penyulut siku orang aja tang nya penyulut semua raban. Nembiak Sekula Sekondari (SMK)