Trending

Lebih 12,000 rakyat Palestin terbunuh

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
A man evacuates a wounded girl after Israeli bombardment in Rafah in the southern Gaza Strip on November 17, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. (Photo by SAID KHATIB / AFP)

ANKARA: Serangan tentera Israel ke atas Semenanjung Gaza memasuki hari ke-43 pada Sabtu, dengan angka terkini menunjukkan lebih 12,000 rakyat Palestin terbunuh termasuk lebih 8,300 wanita dan kanak-kanak

. Selain itu, lebih 30,000 yang lain cedera, lapor Agensi Anadolu. Sekatan Israel juga mengakibatkan bekalan bahan api, elektrik dan air terputus selain mengurangkan penghantaran bantuan ke wilayah itu.

“ O r a n g awam yang tidak bersalah, t e r m a s u k beribu-ribu kanak-kanak meninggal dunia dalam sejak minggu lalu,” kata ketua dasar luar Kesatuan Eropah (EU) Josep Borrell kepada Menteri Luar Israel, Eli Cohen. Israel menduduki Kompleks Perubatan Al-Shifa atas dakwaan ibu pejabat utama Hamas berada di bawah bangunan hospital itu.

Tetapi selain senjata berkarat dan beberapa kamera yang didakwa ditemuinya di kemudahan itu, Israel tidak mengemukakan sebarang bukti bagi dakwaannya, sekali gus mencetuskan kritikan.

Pelapor Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melaporkan Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai dengan pencabulan serius terhadap rakyat Palestin di Gaza.

Menteri Luar Palestin, Riyad al-Maliki berkata Gaza berubah daripada penjara terbuka terbesar di dunia kepada tanah perkuburan terbuka terbesar disebabkan sekatan berterusan Israel dan serangan berterusannya.

Perdana Menteri Palestin, Mohammed Shtayyeh berkata rakyat Palestin tidak menerima percubaan Israel untuk menduduki Gaza atau memisahkannya daripada Tebing Barat.

Bulan Sabit Merah Palestin melaporkan bahawa kereta kebal Israel mengepung Hospital Al-Ahli Baptist di utara Gaza dan pasukan itu tidak dapat memberi bantuan kecemasan kepada penduduk yang cedera di kawasan berkenaan.

Terdapat berpuluh-puluh kematian dan kecederaan akibat serangan udara Israel pada Jumaat yang menyasarkan bahagian tengah dan selatan Gaza.

Menurut kenyataan Kementerian Dalam Negeri di Gaza, helikopter dan pesawat tentera Israel menyerang rumah-rumah di Khan Younis dan Rafah di selatan Gaza.

Kerajaan di Gaza mengumumkan bahawa lebih 7,000 penduduk yang mencari perlindungan, pesakit dan kakitangan perubatan di Hospital Al-Shifa yang dikepung oleh Israel berdepan kematian kerana kekurangan air dan makanan.

‘Tiada air, makanan atau susu untuk kanak-kanak di Hospital Al-Shifa yang menempatkan 650 pesakit dan sekitar 7,000 orang yang kehilangan tempat tinggal,” kata pejabat media kerajaan.

Dalam perkembangan berkaitan, Tentera Israel menyerbu bandar Jenin dan kem pelariannya di utara Tebing Barat dengan berpuluh-puluh kenderaan tentera, menurut Agensi Berita Palestin WAFA. Dalam serangan yang dilancarkan tentera Israel ke kem pelarian Jenin, tiga orang penduduk Palestin terbunuh manakala sembilan lagi cedera. -Bernama-Anadolu

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

10 Disember 2023

Berita Terbaru