Lima negara tertinggi kes rogol

1. Amerika Syarikat

Negara kuasa terbesar di dunia berada pada kedudukan pertama dalam jenayah kes rogol. Daripada kesemua mangsa, 91 peratus mangsa wanita, manakala sembilan peratus adalah lelaki. Biro Keadilan AS menyatakan, hampir 99 peratus daripada perogol adalah lelaki. Menurut Kajian Wanita Keganasan Terhadap Negara, satu daripada enam wanita dan satu daripada 33 penduduk AS pernah dirogol dan berdepan cubaan rogol. Lebih daripada satu perempat daripada wanita institusi pengajian tinggi melaporkan pernah dirogol atau percubaan rogol sejak umur 14 tahun.

2. Afrika Selatan

Negara ini mempunyai kadar tertinggi kes rogol di dunia – dengan 65,000 kes rogol dan serangan seksual lain yang dilaporkan. Insiden rogol menjadikan negara ini digelar modal rogol dunia. Satu daripada tiga wanita menurut kajian komuniti penerangan setempat mengakui pernah dirogol pada tahun lepas. Manakala lebih daripada 25 peratus daripada lelaki Afrika Selatan menurut kajian Majlis Penyelidikan Perubatan (MRC) pula mengakui pernah merogol. Afrika Selatan mencatat insiden tertinggi kanak-kanak dan kes rogol bayi di dunia. Negara itu cuma menjatuhkan hukuman penjara sekitar dua tahun atas kesalahan merogol.

3. Sweden

Sweden mempunyai kadar tertinggi kes rogol yang dilaporkan di Eropah dan merupakan salah satu tertinggi di dunia. Seorang daripada setiap empat wanita keluar rumah menjadi mangsa rogol di negara itu. Pada 2010, polis Sweden mencatatkan jumlah tertinggi kesalahan rogol – kira-kira 63 bagi setiap 100,000 penduduk. Negara ini mempunyai jenayah rogol ketiga tertinggi di dunia. Sebanyak 15,700 pula kesalahan seksual dilaporkan setiap tahun, peningkatan sebanyak lapan peratus setiap tahun. Manakala sebanyak 5,940 adalah kes rogol dan gangguan seksual. Bagaimanapun, setiap tahun dilaporkan kes rogol meningkat sebanyak 58 peratus. Sweden mempunyai salah satu kadar kes rogol tertinggi di Eropah.

4. India

Negara ini pula sejak 10 tahun kebelakangan ini menunjukkan serangan seksual semakin meningkat dengan pesat sehinggakan rogol sudah menjadi jenayah paling biasa terhadap wanita. Sebanyak 24,923 kes rogol dilaporkan di seluruh India setiap tahun, tetapi pakar jenayah bersetuju bahawa bilangan kes yang tidak dilaporkan juga tinggi. Kebanyakan mangsa rogol memgakui dirogol oleh keluarga sendiri, jiran dan lain-lain orang yang dikenali, Manakala 98 peratus mangsa melaporkan dirogol oleh kenalan lelaki. Anggaran terkini menunjukkan bahawa kes baharu rogol dilaporkan setiap 22 minit di India.

5. United Kingdom

Ramai orang ingin hidup atau melawat UK kerana ia adalah salah satu negara paling maju. Tetapi mereka pasti tidak sedar bahawa negara ini juga terlibat teruk dalam jenayah rogol. Menurut laporan, secara purata sekitar 85,000 wanita dirogol di England dan Wales setiap tahun. Lebih 400,000 wanita pula diserang secara seksual setiap tahun. Satu dalam lima wanita berusia 16 hingga 59 tahun mengalami beberapa bentuk keganasan seksual sejak berusia 16 tahun.