ARTIKEL

Padah curi kabel Sesco, lelaki dipenjara 3 bulan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Seorang pemuda dijatuhi hukuman penjara tiga bulan atau denda RM1,500 oleh Mahkamah Majistret di sini, hari ini, atas kesalahan mencuri segulung kabel elektrik milik syarikat Sesco Efacec Sdn Bhd, Oktober lalu.

Tertuduh Mohd Hafiz Mortada, 23, mengaku bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Zaiton Anuar.

Mengikut pertuduhan, dia didakwa mencuri segulung kabel di kawasan premis syarikat berkenaan di Jalan Sungai Periok di sini, sekitar jam 1.55 pagi, 31 Oktober lalu.

Oleh itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun yang sama.

Hasil siasatan mendapati tertuduh dan seorang rakan wanita telah bersama-sama melakukan kesalahan di bawah Seksyen 379 Kanun Keseksaan kerana mencuri kabel milik syarikat Sesco.

Pendakwaan kes dikendalikan oleh Pegawai Pendakwa Inspektor Merylene Lindan Andrew Mang manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

BERITA LAIN

Program Sarjana Muda Undang-Undang UM dilancar di Sarawak

KUCHING: Perjanjian Persefahaman (MoU) yang ditandatangani antara Kementerian Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat dengan Universiti Malaya (UM) dan Universiti Teknologi Swinburne, Sarawak mewujud dan memudahkan

Program vaksinasi haiwan percuma

KUCHING: Majlis Perbandaran Padawan (MPP) dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak akan menganjurkan program vaksinasi haiwan peliharaan, esok. Program terbabit akan berlangsung dari jam 9 pagi

BERITA TERBARU