ARTIKEL

Palsu kematian sendiri untuk insurans

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Gambar hiasan

DUBAI: Seorang wanita Jordan sedang disiasat kerana didakwa memalsukan kematian dan pengebumiannya sendiri menggunakan mayat palsu, dalam cubaan untuk menipu syarikat insurans untuk mendapatkan bayaran AS$2 juta.

Pihak berkuasa berkata, wanita itu berkomplot dengan beberapa rakan sejenayahnya, mengeluarkan polisi insurans hayat dengan tiga syarikat insurans, lapor Sky News Arabia.

Kematiannya diumumkan pada Oktober 2022, dan acara pengebumian dan peringatan telah diadakan.

Seorang pegawai keselamatan Jordan berkata, peguam menghubungi syarikat insurans untuk menuntut bayaran ke atas polisi, bernilai $2 juta.

Menurut laporan media, syarikat menjadi curiga apabila pihak yang menuntut gagal memberikan salinan laporan perubatan rasmi, dan mereka memaklumkan hal itu kepada pihak polis.

Sebagai sebahagian daripada siasatan, “mayat” yang dikebumikan digali semula dan didapati ia sebenarnya patung plastik yang dibalut kain kafan putih.

Persekutuan Insurans Jordan telah memaklumkan kepada semua syarikat insurans tentang kes itu dan memberitahu mereka supaya bekerjasama dengan polis dan agensi lain untuk membantu mencegah skim penipuan masa depan dan menyiasat sebarang kes tuntutan yang mencurigakan sebelum ini.

BERITA LAIN

19 maut akibat strok haba di India

NEW DELHI: Sekurang-kurangnya lima orang maut akibat strok haba di ibu kota India dan hampir 14 lagi meninggal dunia di bandar jiran Noida dalam tempoh

BERITA TERBARU