ARTIKEL

Pertikaian sempadan Himalaya India-China

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

NEW DELHI: Menteri Pertahanan India, Rajnath Singh memberitahu rakan sejawatnya dari China bahawa penempatan tentera di sempadan Himalaya yang dipertikaikan itu menjejaskan hubungan.

Demi memelihara keamanan dan ketenteraman, beliau menggesa agar tentera kerahan itu ditarik balik.

Hubungan antara kedua-dua kuasa Asia itu tegang sejak pertempuran altitud tinggi meletus menyebabkan 20 tentera India dan sekurangkurangnya empat tentera China terbunuh pada Jun 2020.

Sejak itu, dua negara berjiran itu menempatkan puluhan ribu tentera di sepanjang sempadan masing-masing, yang dikekalkan walaupun 18 pusingan rundingan berlangsung antara pegawai tinggi tentera kedua-dua negara.

Singh mengadakan perbincangan dengan wakil China, Jeneral Li Shangfu pada Khamis menjelang mesyuarat menteri pertahanan dari Pertubuhan Kerjasama Shanghai (SCO), yang dipengerusikan India tahun ini.

Menteri pertahanan India menyatakan kedudukan New Delhi secara kategori, menurut satu kenyataan daripada kementeriannya pada lewat Khamis.

“Beliau mengulangi bahawa pencabulan perjanjian sedia ada menghakis keseluruhan asas hubungan dua hala dan pemisahan di sempadan secara logiknya,” tambahnya.

India berhati-hati terhadap ketegasan ketenteraan jirannya yang semakin meningkat dan pertikaian sempadan kongsi mereka sepanjang 3,500 kilometer, yang menjadi punca ketegangan berterusan.

China menuntut seluruh negeri Arunachal Pradesh di timur laut India, menganggap ia sebahagian daripada Tibet, dan kedua-duanya berperang dalam perang sempadan pada 1962.

Beijing dan New Delhi kerap menuduh satu sama lain cuba merampas wilayah di sepanjang sempadan cerun tidak rasmi mereka, yang dikenali sebagai Garis Kawalan Sebenar (LAC).

BERITA LAIN

PBB China sokong Palestin anggotai PBB

BEIJING: China menyokong Palestin menjadi anggota baharu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan menyokong Majlis Keselamatan PBB (UNSC) mengambil tindakan berkenaan dengan secepat mungkin. Ini dinyatakan

OJ Simpson meninggal dunia pada usia 76 tahun

OJ Simpson sudah meninggal akibat kanser pada usia 76 tahun, kata keluarganya. Menurut mereka dalam satu kenyataan: “Pada 10 April lepas, bapa kami, Orenthal James

Festival Air Sedunia Maha Songkran bermula di Thailand

Bangkok, Thailand: Kerajaan Thailand semalam melancarkan Festival Air Sedunia Maha Songkran 2024 bagi mempamerkan pelbagai tradisi negara itu sempena Songkran atau permulaan Tahun Baharu Thailand yang disambut setiap

BERITA TERBARU