ARTIKEL

Pinggan sihat Malaysia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

CERAMAH kesihatan Ikram mendapat sambutan dengan kehadiran penduduk Taman Sri Makmur, ahli jawatankuasa surau, ahli jawatankuasa serta ahli ikram kawasan Kuching di Surau Baitul Makmur, Jalan Matang 19 Mac lalu.

Ceramah program disampaikan oleh Pegawai Perubatan Klinik Kesihatan Sadong Jaya, Dr. Syamsul Amri Sabri dan dihadiri seramai 30 peserta.

Ceramah kesihatan berkisar piramid makanan, pinggan sihat Malaysia dan kalori mencukupi bagi amalan individu.

Tidak dilupakan pengisian pengambilan ubat semasa berpuasa serta perkongsian tentang perkara yang tidak membatalkan puasa.

Sesi kuiz turut dilakukan berkaitan pemakanan sihat melalui aplikasi web kahoot.

Peserta hadir seronok menjawab pelbagai persoalan dan kesemua pemenang mendapat hadiah sagu hati daripada Ikram Kuching.

Ceramah diakhiri dengan pemeriksaan kesihatan iaitu ujian tekanan darah, ujian gula darah, kiraan indeks jisim tubuh (BMI) serta mendapat konsultasi doktor yang hadir iaitu Dr. Syamsul Amri Sabri, Dr. Sakiinah Abang Abdul Halil dan doktor pelatih Fathiyah Mingu.

BERITA LAIN

Fadillah ucap Selamat Hari Bapa

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof, hari ini mengucapkan Selamat Hari Bapa yang disambut hari ini kepada semua insan yang bergelar bapa.

Pelihara kepelbagaian warisan negara

PEREDARAN zaman yang semakin kompetitif ketika ini dilihat memberi kesan ketara ke arah terhakisnya khazanah budaya masyarakat majmuk di negara ini. Andai kata tiada inisiatif

Penting kerjasama kumpulan

PIHAK kaunselor pelatih Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mengadakan program bina jati diri melibatkan 25 pelajar di Sekolah Menengah Al-Amin Kuching, Sabtu lalu. Inti pati

Lokasi wajib dikunjungi di Sibu

SIBU ialah salah sebuah bandar di Sarawak yang menarik dengan kepelbagaian budaya, warisan dan terkenal dengan sejarah masyarakat Cina. Banyak sejarah Sarawak berkait rapat dengan

BERITA TERBARU