Trending

Pita letak jawatan sebagai ketua parti

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Foto: The Sun Daily

BANGKOK: Pita Limjaroenrat, yang parti reformisnya memenangi kerusi terbanyak dalam pilihan raya kebangsaan Thailand pada Mei, meletak jawatan sebagai ketua pada Jumaat. Pencabar muda itu memimpin Parti Move Forward (MFP) ke tempat teratas dalam pilihan raya, memanfaatkan ramai pengundi yang kecewa dengan pemerintahan disokong junta selama hampir sedekad, sebelum beliau disekat oleh konservatif dan digantung sebagai Ahli Parlimen. MFP meninggalkan perkongsian dengan pesaing pembangkang Pheu Thai, yang kemudiannya membentuk kerajaan campuran dengan parti protentera dan mengatakan mereka menjadi pembangkang.

“Saya meletak jawatan sebagai ketua parti MFP untuk membuka jalan kepada Ahli Parlimen yang mampu bersuara di Parlimen, menjadi ketua pembangkang,” tulis Pita di laman Facebook rasminya. Di bawah peraturan semasa, ketua pembangkang mestilah seorang Ahli Parlimen.

“Disebabkan penggantungan saya sebagai Ahli Parlimen, saya tidak dapat menduduki kerusi Parlimen dan tidak dapat menjadi ketua pembangkang dalam masa terdekat,” tulis Pita. Penggantungannya sebagai Ahli Parlimen dibuat pada Julai, sementara menunggu keputusan Mahkamah Perlembagaan berhubung pemilikan sahamnya dalam sebuah syarikat media yang kini tidak berfungsi.

Di bawah perlembagaan Thailand, Ahli Parlimen dilarang memiliki saham media. Pita menekankan kepentingan peranan itu, menulis bahawa ia seperti haluan (kapal) yang menentukan hala tuju pembangkang. “Perlu ada mesyuarat agung parti untuk mengundi pemimpin baharu,” kata Ahli Parlimen MFP, Rangsiman Rome kepada AFP, tetapi tidak menyatakan tarikhnya. – AFP

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru