ARTIKEL

Proton Saga masuk pasaran Kenya

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUALA LUMPUR: Proton Holdings Bhd telah memasuki pasaran Kenya dengan kumpulan kereta pertama yang terdiri daripada 30 unit Proton Saga.

Kereta itu dihantar sebagai model pemasangan tempatan (CKD) dan akan dibina semula oleh Simba Corp, sebuah konglomerat yang mempunyai pengalaman pemasangan serta jualan dalam industri automotif.

“Proton akan tetap mengukuhkan kedudukan domestik, kami ingin dikenali sebagai pembuat kenderaan antarabangsa. Oleh itu, produk kami perlu berada di bandar lain seperti Bangkok, Islamabad, Cairo dan kini, Nairobi,” kata Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton Datuk Radzaif Mohamed dalam satu kenyataan.

“Di peringkat negara, usaha ini akan meningkatkan nilai perdagangan antara Malaysia dan Kenya, serta menyumbang kepada peluang pekerjaan dalam industri automotif Kenya.”
Tetamu kehormat bagi majlis pelepasan itu adalah Pesuruhjaya Tinggi Kenya ke Malaysia, Francis N. Muhoro.

Dalam ucapan beliau, Muhoro menerangkan Dasar Pandang ke Timur yang diamalkan oleh negaranya dan beliau berharap supaya lebih banyak syarikat Malaysia seperti Proton akan menerokai peluang pelaburan di Kenya.

“Malaysia dan Kenya berkongsi banyak persamaan, bermula sebagai tanah jajahan sehingga kepada usaha kami untuk membangunkan negara masing-masing.

“Proton bukan saja akan meneroka negara yang berpopulasi 51 juta orang, tetapi juga sebagai jejak pertamanya ke benua Afrika yang mempunyai pasaran berpotensi seramai 1.3 bilion orang.

“Oleh itu, saya berharap ini akan menjadi permulaan kepada lebih banyak perdagangan antara kedua-dua negara,” kata beliau.

— BERNAMA

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Pemansang asil nagih MA63

MIRI: Pemansang besai ti udah dijapai Sarawak kandang beberapa taun ke udah asil ari nagih hak di baruh Sempekat Malaysia 1963 (MA63). Kaban Kunsil Nengeri

Solar melepung HEP Batang Ai

BATANG AI: Projek ladang solar melepung diu Tekat Hidroelektrik (HEP) Batang Ai deka dikerembai, ngena 60 peratus ari 8,500 hektar pemesai tekat ai nya. Premier

19 selamat, bas jatuh gaung di Lahad Datu

LAHAD DATU: Sebuah bas ekspres yang membawa 19 orang termasuk dua pemandu dan seorang konduktor terbabas lalu terjatuh ke dalam gaung di Batu 9, Jalan