ARTIKEL

Puasa pupuk kesabaran

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KETIKA matahari terik di atas kepala sambil memancarkan sinarnya, ia membuatkan kita rasa tidak selesa dan letih akibat panas yang tidak terhingga. 

Apatah lagi menjelang bulan suci Ramadan yang bakal menyemarakkan kehidupan umat yang menyambutnya, kita akan memulakan perjalanan rohani muhasabah, memperbaiki diri dan berbakti kepada agama. 

Dalam penumpuan yang harmoni ini, kita menemui keseimbangan yang halus antara menjaga tubuh fizikal, di samping memelihara jiwa kita.

Panas terik yang sudah pasti mencabar daya tahan kita, mendesak kita untuk menyesuaikan diri dalam keadaan yang haus dan lapar.

Pada saat disentuh matahari yang panas, kita mencari perlindungan di tempat teduh, keinginan untuk menghidratkan tekak yang kering dan melindungi kulit daripada sinaran matahari. 

Tetapi cuaca panas lebih daripada sekadar fenomena meteorologi, ia mencerminkan ujian hidup.

Sama seperti kita melaraskan rutin untuk menghadapi peningkatan suhu, kita belajar untuk menyesuaikan diri dengan kesukaran.

Ramadan, bulan kesembilan dalam kalendar Islam, mempunyai makna yang mendalam bagi umatnya yang berada di seluruh dunia. 

Selain menahan diri daripada makan dan minum pada waktu siang, ia mendorong kita ke arah introspeksi yang lebih mendalam. 

Puasa memupuk kematangan rohani, memupuk cinta kita kepada Tuhan.

Apabila kita menahan diri daripada kesenangan duniawi, kita mengalami kedamaian dalaman dan hubungan dengan pencipta.

Al-Quran, yang diturunkan pada bulan yang diberkati ini, berfungsi sebagai panduan umat Islam, menerangi jalan ke arah kebenaran.

Dalam pada itu, umat Islam yang bakal berpuasa pada bulan Ramadan diingatkan untuk terus menjaga kesihatan tubuh badan dan mengamalkan amalan yang diajar dalam agama.

Pertama sekali, luangkan masa sebelum subuh untuk bersahur yang menjadi talian hayat kepada manusia sepanjang Ramadan. 

Tidak kira semangkuk bubur ringkas atau minuman yang menyegarkan, sahur penting untuk memastikan kesegeran badan sepanjang hari. 

Selain, cuba untuk makan buah-buahan, sayur-sayuran dan protein yang sihat supaya kita dapat memulakan setiap hari dengan penuh tenaga.

Sehubungan itu, langkahlangkah kecil ke arah pemakanan yang penuh khasiat ini akan memberi manfaat kepada kesihatan fizikal dan mental kita.

Dalam menyambut bulan Ramadan, sudah tentu ia bukan sekadar menahan diri daripada lapar dan dahaga sahaja, tetapi menjadi satu masa untuk menunjukkan dedikasi umat terhadap agama.

Maka, pada bulan Ramadan ini, solat menjadi amalan utama agar lebih mementingkan akhirat (dunia selepas kematian) berbanding hanya menumpukan perhatian terhadap duniawi.

Mungkin ramai yang berfikiran bahawa puasa hanyalah satu kewajipan dalam sesebuah agama, namun ia sebenarnya satu amalan yang baik untuk tubuh badan.

Justeru, ada juga individu yang bukan Islam mencuba untuk mengamalkan puasa seperti umat Islam yang lainnya pada bulan Ramadan kerana mengetahui manfaat berpuasa.

Jadi, marilah bersamasama memastikan Ramadan kali ini lebih bermakna dan dilaksanakan dengan sebaik mungkin walaupun terpaksa berdepan dengan cuaca panas yang mungkin melemahkan kita.

BERITA LAIN

Budak tinggi gula dalam darah

MASIH ramai yang kurang mengetahui kanak-kanak dan remaja juga boleh mengalami masalah kandungan gula tinggi dalam darah atau lebih dikenali sebagai diabetes. Lebih-lebih lagi apabila

Sarawak tumpuan biologi dunia

SARAWAK kaya dengan kepelbagaian biologi hutan yang unik sehingga dikenali sebagai salah satu titik utama biologi dunia. Ia juga penyumbang tertinggi kepada liputan hutan di

Tempat paling mahal didiami

KOS sara hidup berbeza daripada satu negara ke negara lain. Beberapa negara, kos sara hidupnya jauh lebih mahal daripada yang lain. Di bahagian tempat tinggal

Demi bekalan air bersih

PELBAGAI usaha kini sedang giat dilaksanakan untuk memastikan seluruh rakyat menikmati bekalan air bersih sekali gus menampung keperluan yang kian bertambah selain menyedari kepentingannya dalam konteks

Sistem cukai di seluruh dunia

SISTEM cukai berbeza-beza secara meluas di seluruh dunia, mencerminkan kepelbagaian landskap ekonomi, sosial dan politik negara. Walaupun terdapat banyak variasi, sistem cukai biasanya mempunyai dua

Masa cipta kenangan terindah

BEMULA 9 Februari lalu, cuti akhir tahun bagi penggal persekolahan 2023/2024 bermula dan berakhir pada 9 Mac. Cuti sekolah menandakan masa berharga untuk pelajar berehat

BERITA TERBARU