ARTIKEL

Putin sifatkan keadaan di Gaza sebagai ‘malapetaka kemanusiaan’

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Presiden Rusia Vladimir Putin menyifatkan situasi di Semenanjung Gaza sebagai ‘malapetaka kemanusiaan’, lapor Agensi Anadolu (AA).

Bercakap pada satu mesyuarat di Moscow pada Rabu, Putin berkata; “orang yang tidak bersalah tidak sepatutnya menjadi mangsa untuk jenayah yang dilakukan oleh orang lain.”

Putin turut mengulangi pendirian Rusia soal penyelesaian dua negara untuk krisis Palestin dan Israel, sambil menegaskan bahawa ia kunci kepada penyelesaian jangka panjang dan asas untuk perdamaian di Asia Barat.

Beliau turut mengutuk cubaan “beberapa pihak” yang memainkan sentimen agama dan negara untuk mewujudkan ketidakstabilan dan kekacauan demi kepentingan mereka.

LAIN-LAIN BERITA

Lelaki tembak mati 12 ahli keluarga di Iran

Seorang lelaki menembak mati 12 ahli keluarganya termasuk bapa, abang dan beberapa kanak-kanak di sebuah bandar kecil di tenggara Iran pada Sabtu, lapor Agensi Berita

BERITA TERBARU

Lebih 360,000 ngusung Muzium Budaya Borneo

KUCHING: Muzium Budaya Borneo (BCM) ngerikod lebih 360,000 pengusung sepemanjai taun 2023. Menteri Dagang Temuai, Industri Kreatif enggau Seni Pemerindang (MTCP), Datuk Seri Abdul Karim