ARTIKEL

Putrajaya digesa beri perhatian khusus kepada pembangunan Sarawak – TYT

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Putrajaya harus terus memberikan perhatian yang khusus kepada pembangunan di Sarawak terutama dalam bidang ekonomi dan pembangunan infrastruktur.

Yang Dipertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud berkata ia agar pembangunan sosio-ekonomi Sarawak akan dapat dikembangkan setara dengan pembangunan di Semenanjung Malaysia.

“Saya percaya Sarawak tidak akan ketinggalan dalam arus pembangunan sejajar dengan semangat Keluarga Malaysia yang mementingkan kemakmuran negeri dan kesejahteraan rakyat Sarawak,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan bersempena pembukaan persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak Ke-19 di kompleks DUN Sarawak, di sini hari ini.

Dalam pada itu, Taib turut bersyukur pindaan Rang Undang-Undang Perlembagaan berkaitan isu Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) telah diluluskan oleh Dewan Rakyat pada Disember 2021.

Katanya ini mengukuhkan lagi kedudukan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia dan membuktikan semangat kesatuan dalam Keluarga Malaysia telah diwujudkan.

Justeru, beliau yakin kepimpinan Sarawak sentiasa berusaha mengekalkan hubungan yang baik dengan Kerajaan Persekutuan.

“Saya ingin merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Kerajaan Persekutuan atas bantuan dan sokongan yang diberikan kepada Kerajaan Sarawak,” katanya.

BERITA LAIN

Dua saspek curi motosikal berjaya dicekup

MIRI: Seorang lelaki tempatan dan warganegara Indonesia yang terlibat dalam kes curi motosikal berjaya ditangkap oleh pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD)

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga

BERITA TERBARU

Juruteknik mengaku tidak bersalah pukul isteri

PORT DICKSON: Seorang juruteknik yang rakaman video perbuatan dia memukul isterinya menjadi tular di media sosial bulan lepas, dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari

Dua saspek curi motosikal berjaya dicekup

MIRI: Seorang lelaki tempatan dan warganegara Indonesia yang terlibat dalam kes curi motosikal berjaya ditangkap oleh pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD)

Pelakon veteran, Kamal Bakar meninggal dunia

KUALA LUMPUR: Pelakon veteran Kamaruldzaman Bakar atau lebih dikenali Kamal Bakar meninggal dunia di Hospital Melaka awal pagi ini. Pemergian pelakon itu pada usia 62