Trending

Putrajaya teruskan keputusan memberikan permit import gula kepada pengeluar F&B Sarawak

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUCHING: Putrajaya tidak akan mempertimbangkan semula keputusannya untuk memberikan permit import gula kepada pengeluar makanan dan minuman (F&B) Sarawak.

Sebaliknya, Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Chong Chieng Jen percaya bahawa sedikit persaingan dalam industri gula akan lebih baik kepada negara, sektor perniagaan dan pengguna pada umumnya.

Katanya setakat ini dua pengeluar gula, MSM Malaysia Holdings Bhd (MSM) dan Central Sugar Refinery Sdn Bhd (CSR) telah menikmati kawalan monopolistik ke atas jualan dan bekalan gula di pasaran domestik Malaysia.

“Walau bagaimanapun, adalah dasar umum Kerajaan Pakatan Harapan untuk menggalakkan lebih banyak persaingan, mengurangkan kos menjalankan perniagaan dan meningkatkan kecekapan dalam semua sektor.

“Dalam pasaran global ini, tidak ada negara yang mampu melaksanakan dasar perlindungan untuk selama-lamanya.

“Dasar perlindungan seperti itu pastinya akan membiayai ketidakcekapan yang mana orang awam akan dipaksa untuk menanggung kos yang tidak perlu,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Harga gula mentah antarabangsa telah jatuh lebih daripada 35 peratus dari ASD 0.45 per kilogram (kg) pada Februari 2017 kepada kurang daripada ASD 0.30 per kg sejak Februari 2018 sehingga sekarang.

Dalam laporan tahunannya, MSM menunjukkan bahawa gula mentah merupakan 88 peratus daripada kos pengeluarannya untuk gula halus.

Namun, Chong berkata walaupun kejatuhan besar dalam kos pengeluarannya selama lebih dari setahun, manfaat berkadar harga yang dikurangkan tidak diteruskan kepada pengilang F & B.

Ini terutamanya berlaku bagi pengeluar F & B di Sarawak yang tidak mempunyai kuasa tawar-menawar berbanding dua kilang gula disebabkan oleh jumlah pembelian yang agak kecil.

Dengan dasar baru untuk membenarkan pengeluar F & B di Sarawak terus mengimport gula daripada pengeluar gula asing, Chong berkata ini akan memberikan penjimatan besar bagi pengeluar F & B ini dan mengurangkan kos perniagaan mereka.

Katanya semakan segera dengan salah satu pengilang ini mendedahkan bahawa ia baru saja memasuki kontrak untuk membeli gula dari pengeluar gula terbesar di Thailand dengan harga perkiraan ASD 400 per ton (RM1,700) (termasuk caj pengangkutan).

Sebelum itu, ia membeli gula dari salah satu pengeluar tempatan dengan harga lebih daripada RM2,700 per tan.

Dengan AP import gula, kini terdapat pengurangan sebanyak RM1000 satu tan dan pengeluaran pengeluar memerlukan 300 tan gula setiap tahun.

“Soalan saya kepada dua pengeluar tempatan ialah jika pengeluar Thailand boleh menjual gula mereka dengan harga RM1,700 setiap tan (termasuk caj pengangkutan), kenapa pengeluar tempatan menjual gula mereka pada harga RM2,700 pertan?” katanya.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru