Rakan penghantar Solaku dilindungi

SIBU: Perkeso dengan kerjasama Solaku Sdn Bhd mengadakan seminar berkenaan Skim Keselamatan Sosial Sendiri (SPS) di ibu pejabat Solaku di sini.

Pegawai Eksekutif Pejabat Perkeso Sibu Nizam Ramli berkata, seminar itu mendedahkan tentang perlindungan kepada Rakan Penghantar untuk perkhidmatan BeGo melalui pesanan dalam talian yang dikendalikan oleh Solaku.

“SPS diwujudkan untuk memberikan perlindungan kepada individu yang menjalankan pekerjaan sendiri di bawah peruntukan Akta Pekerjaan Sosial Keselamatan Sosial Sendiri 2017.

“Ia menyediakan jaminan sosial seperti faedah perubatan, faedah kecacatan sementara, manfaat hilang upaya kekal, faedah pendidikan serta manfaat yang lain,” katanya pada seminar tersebut.

Turut menyertai seminar itu ialah Ketua Pentadbiran Solaku Sdn Bhd Alice Dulah.

Nizam menjelaskan, SPS juga memberikan manfaat kepada Rakan Perniagaan BeGo lain seperti Perkhidmatan Mitra dan Rakan Pembantu yang berada di bawah kategori skim ini.

“BeGo adalah platform yang dibangunkan oleh orang muda Sarawak untuk menyediakan perkhidmatan penghantaran seperti penghantaran makanan dan bungkusan, perkhidmatan seperti penyelenggaraan, pengemasan dan penghawa dingin, dan pasaran intrasiti kepada pengguna,” katanya.

Suara Sarawak