ARTIKEL

Foto fail Bernama

Rangkaian 5G Malaysia antara yang terpantas di Asia Tenggara

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUALA LUMPUR: Median kelajuan rangkaian 5G Malaysia berada pada 485.25Mbps, iaitu terpantas dalam kalangan negara Asia Tenggara dan ketiga di peringkat global, kata Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil.

 Beliau berkata ini berdasarkan keputusan terkini data Perisikan Speedtest Ookla bagi suku ketiga 2023.

“Pencapaian ini adalah bukti mengenai kualiti dan integriti rangkaian 5G bertaraf dunia yang dibangunkan oleh DNB (Digital Nasional Berhad), di Malaysia.

“Setakat hujung September, kadar penggunaan 5G kita sudah berada pada tahap 7.4 peratus dengan kira-kira 2.5 juta pengguna mudah alih melanggan rangkaian 5G,” katanya dalam ucapannya pada pelancaran Pusat Pengalaman ’My5G Portal’ DNB di sini semalam.

Beliau berkata sejak awal pelaksanaan rangkaian 5G dua tahun lalu, tumpuan diberikan kepada penerimaan pengguna supaya syarikat mempunyai akses kepada pangkalan pelanggan yang semakin meningkat.

Fahmi berkata adalah penting untuk mengiktiraf bahawa 5G mewakili asas bagi revolusi teknologi dan perindustrian yang semakin hampir, untuk mempercepatkan penérimaan dalam kalangan pengguna dan perusahaan ketika ini.

Mengenai ‘Portal My5G’, beliau berkata ia menunjukkan komitmen kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai hab digital.

“Pusat ini berfungsi sebagai sumber yang berharga untuk syarikat, perkhidmatan awam, ahli akademik dan orang ramai yang menyasarkan untuk menerima teknologi 5G.

“Adalah penting untuk mengiktiraf bahawa 5G mewakili asas bagi revolusi teknologi yang akan berlaku. Walaupun peralihan kepada 5G mungkin mempunyai cabaran, namun semua pihak berkepentingan mesti menerima platform ini dan memanfaatkan potensinya,” katanya.

Melalui pusat ini, DNB menyasarkan untuk menunjukkan keupayaan sebenar teknologi yang menggunakan rangkaian 5G dalam ruang automasi, kecerdasan buatan (AI), realiti lanjutan (X) dan robotik, mempromosikan penggunaan 5G dalam kalangan pemimpin perusahaan dalam sektor awam dan swasta, serta orang awam.

Portal My5G ialah usaha kerjasama antara DNB dan rakan kongsi utamanya Ericsson, serta ekosistem lebih 20 rakan penyelesaian tempatan dan antarabangsa.

Ia berfungsi sebagai pemangkin bagi perkongsian pengetahuan, idea dan penciptaan bersama, memacu kemajuan teknologi 5G dan penggunaannya pada skala global. – BERNAMA

LAIN-LAIN BERITA

KWSP DIJANGKA UMUM INISIATIF AKAUN 3 APRIL INI

KUALA LUMPUR: KWSP dijangka mengumumkan inisiatif  ‘Akaun Fleksibel’ atau Akaun 3 pada April ini yang merangkumi mekanisme serta kelonggaran pengeluaran kepada pencarum, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah

Gugurkan ahli kabinet rasuah – PM Anwar

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menegaskan mana-mana anggota kabinet bawah pimpinannya yang didapati terlibat salah laku rasuah, wajib digugurkan daripada

2,338 menara telekomunikasi siap dibina

KUALA LUMPUR: Sebanyak 2,338 menara telekomunikasi baharu daripada 3,884 yang dirancang melalui Pelan Jalinan Digital Negara (Jendela) untuk menaik taraf jaringan jalur lebar di seluruh

67 peratus responden setuju PLKN diwujudkan semula

KUALA LUMPUR: Sebanyak 67 peratus daripada 2,633 responden bersetuju dengan pelaksanaan semula Program Latihan Khidmat Negara (PLKN 3.0) susulan tinjauan umum yang dilaksanakan sejak 24

BERITA TERBARU