ARTIKEL

Sarawak beri insentif khas sebulan setengah gaji kepada penjawat awam

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Penjawat awam Sarawak diberi khabar gembira apabila Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg mengumumkan bayaran insentif khas sebulan setengah gaji pokok atau minimum RM2,000 yang akan dibayar sebelum penghujung tahun ini.

Beliau mengumumkan perkara itu semasa dalam ucapan pergulungan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak di sini hari ini.

Menurutnya, sebagai menghargai pengorbanan kakitangan perkhidmatan awam Persekutuan yang telah menyumbang khidmat bakti di Sarawak, mereka akan turut dibayar insentif secara one-off RM500 pada suku pertama 2021.

“Semasa pandemik COVID-19, anggota Perkhidmatan Awam Sarawak dan Perkhidmatan Awam Persekutuan termasuk doktor, jururawat, pekerja kesihatan, badan beruniform, imigresen dan kakitangan barisan hadapan lain, bekerja tanpa mengira penat lelah untuk menjaga rakyat kita.

“Syukur Alhamdulillah, wabak COVID-19 telah dapat dikawal pada tahap yang baik,” katanya.

“Mereka (petugas) telah mempertaruhkan keselamatan diri dan mengorbankan keselesaan. Terdapat juga ramai anggota perkhidmatan awam yang bekerja di belakang tadbir, namun bekerja dengan penuh tekun dan ikhlas dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab masing-masing.

Baca lain  Seorang maut, dua cedera dalam kemalangan tiga buah motosikal di Asajaya

“Kepada mereka semua, saya mengucapkan terima kasih,” katanya.

 

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Jambatan Sebauh dijangka siap lebih awal

SEBAUH : Kemajuan kerja-kerja pembinaan Jambatan Sebauh menyeberangi Sungai Kemena dekat sini berada pada tahap 12.67 peratus dan lebih awal. Menurut Timbalan Premier Datuk Amar

Bangunan Persatuan Autistik Kuching diperbesar

KUCHING: Kerajaan Sarawak menyediakan geran sebanyak RM4,179,000 untuk membina blok pendidikan tiga tingkat kedua Persatuan Autistik Kuching (KAA) yang baharu. Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan

BERITA TERBARU