ARTIKEL

Sarawak perlu perkhidmatan dialisis luar bandar

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KAPIT: Sarawak memerlukan perhatian dan perancangan khas daripada Kerajaan Persekutuan bagi penyediaan perkhidmatan dialisis khususnya di kawasan luar bandar.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Lukanisman Awang Sauni berkata, ini kerana pada masa ini belum ada pihak swasta yang mahu menyediakan perkhidmatan itu di kawasan luar bandar.

Mengambil Hospital Kapit sebagai contoh, beliau berkata, terdapat pesakit yang terpaksa mendapatkan perkhidmatan dialisis di Klinik Kesihatan Song berikutan kekurangan ruang dan mesin dialisis di hospital tersebut.

Menurut Lukanisman, terdapat 64 pesakit yang memerlukan perkhidmatan dialisis di Kapit, namun jumlah itu terlalu ramai untuk ditangani unit dialisis Hospital Kapit, menyebabkan 12 hingga 20 orang daripada mereka terpaksa dihantar ke Klinik Song yang terletak sejauh kira-kira 52 km dari Kapit untuk mendapatkan perkhidmatan dialisis.

“Ada antara mereka mendapatkan perkhidmatan dialisis di luar Bahagian Kapit dan di Klinik Kesihatan Song sendiri terdapat 30 pesakit yang mendapatkan perkhidmatan dialisis,” katanya ketika ditemui selepas melawat klinik tersebut semalam.

Pemasangan mesin tambahan tidak dapat dilakukan berikutan masalah ruang yang tidak mencukupi selain peruntukan dana pembangunan diperlukan untuk tujuan tersebut.

“Perancangan awal perlu dilakukan supaya ada peruntukan khas sekiranya projek itu disenaraikan di bawah Bajet 2025.

Kita akan melihat pembangunan Hospital Kapit secara menyeluruh dan bukan sekadar pembangunan sedikit demi sedikit tetapi menjadikannya sebagai hospital yang lengkap dengan pakar minor,” katanya sambil menambah, masalah penyediaan perkhidmatan dialisis di luar bandar turut dibangkitkan di kawasan lain yang dilawatinya iaitu di Sri Aman, Serian, Bintulu dan Miri.

Sementara itu, beliau berkata, sebanyak RM19 juta diperuntukkan kepada Sarawak untuk menaik taraf klinik kesihatan di bawah program Bitara Madani tahun ini dan daripada jumlah itu, RM2.7 juta akan digunakan untuk menaik taraf enam klinik kesihatan di Bahagian Kapit.

“Klinik tersebut ialah Klinik Kesihatan Nanga Ibau, Klinik Kesihatan Nanga Bena, Klinik Kesihatan Nanga Tekalit, Klinik Kesihatan Nanga Bangkit, Klinik Kesihatan Long Busang dan Klinik Kesihatan Nanga Melinau,” katanya sambil menambah penaiktarafan Klinik Kesihatan Nanga Sekeruh menggunakan peruntukan di bawah program yang sama telah selesai pada tahun lepas.


Lukanisman turut mengadakan lawatan ke Klinik Kesihatan Nanga Tekalit, Klinik Kesihatan Ngungun dan Klinik Kesihatan Machan.

LAIN-LAIN BERITA

Premier sokong reka bentuk dalaman terkini ART

KUCHING: Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg menyokong konsep dan reka bentuk dalaman terkini Transit Aliran Autonomi (ART). Sarawak Metro Sdn. Bhd.

Tun Taib meninggal dunia

KUALA LUMPUR: Mantan Yang Dipertua Negeri Sarawak, Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud menghembus nafas terakhir di pusat perubatan C-V-S Kuala Lumpur pada 4.40 pagi

BERITA TERBARU

Projek panel solar kurangkan kos elektrik

SEBUYAU: Kolej Universiti i-CATS telah melaksanakan Projek Pemasangan Panel Solar di Kampung Lumut Baru yang bertujuan untuk membantu penduduk di kawasan ini. Projek itu dilaksanakan

Jom lihat flora, fauna waktu malam

KUCHING: Orang ramai berpeluang untuk melakukan aktiviti Urban Forest Night Walk di Sama Jaya Nature Reserve, pada waktu malam bermula jam 7 hingga 10 malam.

Premier sokong reka bentuk dalaman terkini ART

KUCHING: Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg menyokong konsep dan reka bentuk dalaman terkini Transit Aliran Autonomi (ART). Sarawak Metro Sdn. Bhd.